Hírek

Városi tanévnyitó

2010. szeptember 01., 07:40
Szombathelyen több mint 13 ezer tanuló, köztük közel 800 kis elsős kezdte meg a tanévet az oktatási és nevelési intézményekben. Kedden a Puskás Tivadar Szakközép- és Szakképző Iskolában tartották meg a városi tanévnyitót. A rossz idő miatt azonban diákok nélkül. Az ünnepséget az udvarra tervezték, de az eső miatt egy tanterembe kényszerültek a meghívottak, ide viszont a tanulók már nem fértek be.
Városi tanévnyitó

A Puskás iskola hagyományainak megfelelően a diákok és a tanárok közös kulturális programjával kezdődött a tanévnyitó.

Helyszűke miatt csak néhány tanuló vett részt a városi tanévnyitó ünnepségen, itt volt viszont Szombathely minden oktatási intézményvezetője. A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a város 100 milliót fordít idén az iskolák és óvodák felújítására, a karbantartásra pedig 60 millió forintot. A pedagógusoknak pedig megköszönte a színvonalas szakmai munkát.

Dr. Ipkovich György - polgármester, Szombathely
"Kimondhatjuk, hogy Szombathely iskolaváros. A 42 önkormányzati oktatási és nevelési intézményben összesen 13 diák kezdi meg a tanévet. Az egyetemet is hozzávéve közel 20 ezer fő."

2010-ben a költségvetési nehézségek miatt a városban közel 20 álláshelyet szüntettek meg, zömében nyugdíjazással az oktatási intézményekben.

Heckenast Gusztáv - oktatási osztályvezető, Szombathely
"Ebben a tanévben reményeim szerint nem lesz ilyen. Eddig is minden évben a pedagógusi dolgozói létszámot a feladatokhoz igazítottuk. Amikor csökkent a feladat, csökkentettük a létszámot."

A Puskás iskolában nappali tagozaton 27 osztályban folyik az oktatás. Itt 702 diák kezdte meg a tanévet.

Balogh Gabriella igazgató, Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakközépiskola
"Sok törvényváltozásra számítunk az idén. Hallottuk, hogy a szakképzést illetően sok változást terveznek. Kíváncsian várjuk."

A városi tanévnyitón köszöntötték az 50-60-70 éve diplomázott pedagógusokat is. A rubindiplomás Joli néni szerint a tanári munka legfőbb követelménye a szeretet.

Kárpáti Jolán
"Akinek van hozzá hivatása és szereti a gyerekeket. Anélkül ne legyen pedagógus. Én nagyon szerettem."

Szombathelyen mintegy 1400 pedagógus kezdi meg a tanévet.