MNB - 2
MNB

Hírek

Városi ünnepségsorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

2020. október 26., 17:31

A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.

 

Városi ünnepségsorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

A hagyományoknak megfelelően a Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi ünnepségsorozat. Az erdélyi származású ügyvéd a Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnöke volt, neki köszönhető, hogy november 4-ig nem folyt vér Vas megyében. Letartóztatták, elhurcolták, bebörtönözték, be akarták szervezni, de ő más utat választott: 1957. február 28-án mártírhalált halt, a vonat elé vetette magát. Sírjánál családtagjai, az 56-os Szövetség képviselői, a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

Az ünnepség a Március 15. téren folytatódott, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak tiszteletadása mellett felvonták a nemzeti lobogót.

Az ünneplők az 56-osok terére vonultak, ahol a 12 hős nemzetőr emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés.

"Piros a vér a pesti utcán, munkások, ifjak vére ez."

Az ünnepség szónoka az előző évekhez hasonlóan Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség országos elnökségi tagja volt, aki beszédében úgy fogalmazott: 56-ban, a dicsőséges forradalom időszakában újra lehetőség adódott megízlelni a szabadság zamatát, a hazugságok fojtogató légköréből való kitörési szándék összekovácsolta a magyarokat. Ez volt a legtisztább demokrácia, amit a nép kiáradó örömmel élt meg.

Lechner Ferenc - elnökségi tag, 56-os Szövetség
"A szabadság 1956-ban azt jelentette, hogy a ruszkik haza, szűnjön meg a szovjet megszállás, és a magyar nemzet gyarmati sorsa. 1910 óta mondhatjuk, megvalósult a magyar nép számára a szabadság, amely annyi éven át csak óhajtott formája volt a jelennek."

Csaknem húsz intézmény, önkormányzat, párt és társadalmi szervezet képviselői hajtottak fejet és (24:22 gyerek) helyeztek el koszorút az emléktáblánál.

A megemlékezés ünnepi közgyűléssel zárult a Városházán. Az AGORA munkatársai által szerkesztett emlékműsorban közreműködtek Kiss Márton és Buti Zsanett zongoraművészek, Sebestyén Péter csellóművész, valamint a Weöres Sándor Színház színművészei - Szabó Róbert Endre és Jámbor Nándor.

"A szabadság, a szabadság egy nagyon híres dal, a kottáját nem láttam sohasem."

Ünnepi beszédében Nemény András polgármester megemlékezett a szombathelyi önkormányzat megalakulásának évfordulójáról. Köszönetet mondott mindazoknak, az elmúlt 30 évben a város életének alakítói voltak.

Nemény András - polgármester
"A közösség a szüleink, nagyszüleink ....az önkormányzat pedig a saját életünk irányítása...Vigyázzunk rá, hogy mindig megtaláljuk benne a forradalmárok céljait, a rendszerváltók reményeit és az elmúlt harminc év tapasztalatait...segítséget adó."

Túl fogjuk élni a járványt, és visszaszerezzük a normális életünket. Hiszem, ha ez véget ér, Szombathely egy még erősebb, egymásra figyelő közösség lesz - hangsúlyozta a polgármester.