Hírek

Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása a Savaria Mozi aulájában

2023. június 11., 07:48

E hónap 26.-ig tekinthető meg a Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása a Savaria Mozi aulájában. A nyitóünnepségen nyolc tanuló alkotásait külön díjjal jutalmazták.

Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása a Savaria Mozi aulájában

A Kanizsai Dorottya Gimnázium 1967-óta szervez képzőművészeti kiállítást Vas vármegye középiskolásai számára. Hét évvel ezelőtt bővítették ki először a programot: más művészeti ágak képviselői is csatlakoztak az eseményekhez. Az idei tárlat nyitó ünnepségéhez Művészeti Projektnap is kapcsolódott, mely ezúttal a mozgás, ritmus és dinamika köré szerveződött.

Nagy Tamás - szervező, festőművész, pedagógus - KDG
“Minden évben más-más témát hozunk. Tavaly a változás-átváltozás volt, most az idén valóban a ritmus, a dinamika, a mozgás, de hát azért, mert a korunkra azért ez jellemző. A gyerekeket ez megfogja, ők ebben élnek, és hát talán a kifejező művészetben is tudnak ezzel mit kezdeni.”

Délelőtt a mozi Hildebrand-termében slam poetry, táncos, énekes, zenés programok szórakoztatták az érdeklődőket. Később műhely munkával folytatódott a nap: grafikai, festészeti és fotó szekcióval.

Rónaszéki Linda - képzőművész, szervező
“Én minden évben a festészettel foglalkozom, általában nagy méretben ilyen akcióképeket készítünk, és idén egy érdekes témát választottam, amit lehet is így látni a képeken… a musicalekkel és a filmes betéteket tartalmazó filmekkel foglalkoztunk.”

Délután tartották a Diák Képfesztivál, azaz a Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállításának megnyitóját. Idén három középiskola diákjai csatlakoztak az eseményhez. Köszöntőjében Putz Attila sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szakiskolákban megszüntették, a gimnáziumokban pedig csökkentették a képzőművészeti órákat.

Putz Attila - elnök, Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság
“Sajnos nem arrafelé megy az oktatásunk, hogy még több tehetséget fel tudjanak fedezni az iskolákban, hanem elsilányítják ezt a nagyon fontos dolgot, ami én véleményem szerint kell ahhoz, hogy minél több tehetséget ki tudjon nevelni az oktatás, és minél több tehetséget a zsűri képviselői is tudjanak találni.”

A tanulók 87 alkotást küldtek, a zsűri közülük választotta ki a kiállított és a díjazott műveket is. Oroszy Csaba festőművész a zsűri elnökeként elmondta, a festmények és grafikák minősége bizonyítja, hogy a korábbiaknál kisebb részvételi arány ellenére is igen sok a fiatal tehetség. A gépipariból Varga Dániel, a Kanizsai gimnáziumból Vidóczi Júlia, Pajor Dóra, Lévai Ivett, Tolnai Bianka és Erdős Petra, a Bolyai-iskolából Szalai Panni és Szalai Zsófia kaptak elismerést. A művészeti projektnap eseményeiről jövő keddi, Műhely című magazin-műsorunkban bővebb összeállítást is láthatnak.