MNB
MNB - 2

Hírek

Vasárnap kezdődik az egyhetes Lamantin Fesztivál

2012. június 18., 20:27

A 22 koncertet felvonultató rendezvényre 80 zenész érkezik – mindannyaian a hazai és a nemzetközi jazz élvonalából. A közönség találkozhat többek között a gitáros Snétberger Ferenccel és meghallgathatja a Grammy-díjas szájharmonikás: Sugar (sugör) Blue koncertjét.

Vasárnap kezdődik az egyhetes Lamantin Fesztivál

Az idén 10 éves improvizációs táborban pedig a jövő tehetségei tanulnak és zenélnek majd. A 6 napos rendezvénysorozat idén is a jazz-műfajok széles skáláját vonultatja fel – derült ki a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Születésnapi torta jelezte, hogy ebben az évben már 10 éves az improvizációs tábor, a fesztivál hagyományos kísérő programja. Az idén 120 hallgató vesz majd részt az intenzív képzésen, ahol elméleti és gyakorlati zenei órákon ismerkednek a jazz történetével, elméletével és az improvizáció elemeivel - nemcsak a hazai tanároktól, hanem a fesztivál sztrávendégeitől is tanulhatnak.

A kurzus résztvevői alkalmi formációikkal szórakoztatják majd a közönséget, a tanári kar tagjai pedig ezúttal saját zenekaraikkal is bemutatkoznak majd.
A Fő téri sátorban és a Bartók-teremben magyar, európai és tengeren túli hírességek váltják egymást a színpadon.

dr. Tímár Péter főszervező, elnök, Improvizatív Zeneműhely Egyesület
Sikerült elhívnunk megint egy amerikai formációt, a Groveguard-Wine234 nevű zenekart, Reggie Johnson és Sangoma Everett feketebőrű zenészek partnereként a 20 éve Párizsban élő Spányi Emil fog játszani, ez egy külön csemege.

Szerdán hagyományosan a bluesé lesz a főszerep: a hazai Muddy Shoes és a holland blues gitáros Hans Theessink után a szájharmonika nagymesterét, az Amerikából érkező Grammy-díjas Sugar Bluet hallgathatja a közönség. A hazai zenészek közül többen visszatérő vendégei a fesztiválnak. A gitáros Snétberger Ferenc és Szakcsi Lakatos Béla is koncertezett már Szombathelyen.

Napközben - szokás szerint - utcazene szórakoztatja a járókelőket, késő este pedig örömzenéléssel várják a közönséget a Lamantin Klubban.
A 6 napos rendezvényt a város ebben az évben is támogatja, 5 millió forinttal.

Lazáry Viktor alpolgármester
Egy olyan, több mint 10 éves hagyománnyal rendelkező rendezvény, ami ezalatt az időszak alatt folyamatosan magas minőséget szolgáltatott, és évről évre javult.

A fesztivál megrendezését több mint 30 támogató segíti még, nekik is köszönhető, hogy a napijegyek az idén sem kerülnek többe 3.500 forintnál.