MNB - 2
MNB

Hírek

Vasi ötvenhatosok címmel megjelent Kövér István újabb kötete

2021. október 22., 19:48

A szerző a forradalom Vas megyei származású résztvevőinek személyéhez kapcsolva tárja fel 1956. helyi és országos történéseit. A könyvbemutatót csütörtök délután tartották a Megyeháza dísztermében.

 

Vasi ötvenhatosok címmel megjelent Kövér István újabb kötete

Hiánypótló mű jelent meg Kövér István tollából az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából. A szerző az 56’-os események történetében található fehér foltokat kutatta, könyvében a vasi forradalmárokra és vértanúkra fókuszált. A kötetet Kondora Bálint ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Kondora Bálint - alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
,,Bizony ez a munka, ez a feltáró munka , amelyet most Dr. Kövér István végez vagy folytat , mondjuk így, mert hiszen van előzménye ennek a dolognak, az egy folyamatosan táguló, folyamatosan bővülő információs adatbázisból dolgozik   , ahol a következtetéseknek , az értelmezéseknek leszűrése. kinek milyen szerepe volt egy-egy adott forradalmi eseményben”

A könyv korabeli dokumentumokkal és fotókkal illusztrálva mutatja be a megyében élők helytállását. Az ötvenes évek brutalitásáról leginkább az áldozatok visszaemlékezéseiből és levéltári adatokból értesülhetett a társadalom.

Kövér István, szerző, ügyvéd
,,2006-ban elhatározta az állambiztonsági szervezet , hogy 56-ot feldolgozzák , az egész országba . És két kötetbe ezt ki is adták: egyet Dunántúlra, egyet pedig az ország többi részére. Most a dunántúli kötetből Vas megye és Zala megye hiányzik , mert nem találták meg azt az embert, aki összeszedje”

Ezt a hiányt pótolja a könyv. Előzményei a Forradalom és megtorlás Szombathelyen, illetve a Forradalom és megtorlás Vas megyében című művei. Akkor még nem álltak a szerző rendelkezésére az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának azóta már hozzáférhetővé vált dokumentumai.   56’ végső igazsága a remény, amelyet adhatunk a világnak - fogalmazott köszöntőjében Farkas Csaba, majd Kennedy elnök szavait idézte.

Farkas Csaba , ügyvezető, Szülőföld Könyvkiadó,  Őrvidék Ház
,,1956 okt.23.-án , 23-a örökké élni fog a szabad emberek emlékezetében . e nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt . a történelem kezdete óta nincs egy egy olyan nap amely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt”

A Vasi ötvenhatosok című könyv a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg.