Hírek

Védett orchideafajok miatt lezárták a Pontyondi mocsár melletti rétet az autók elől

2021. május 06., 14:31

A Magyarországon élő negyvenféle orchidea faj közül három is fellelhető Szombathelyen, a Potyondi mocsárhoz közeli réten. A védett növények megóvása érdekében sorompó került a bejárathoz, ugyanis egyre többen motoroztak, quadoztak, autóztak a területen. A vízmű védterületen élő növénytársulás a hegyi kaszálók és a sztyepprétek értékes flórájához hasonlít. Ha a talajt a járművek megbolygatják, a védett növények helyét a gyomok vennék át, ezért volt szükség a rét lezárására.

 

Védett orchideafajok miatt lezárták a Pontyondi mocsár melletti rétet az autók elől

Rizikétől elkezdve, több rizike faj, nem tudom, ez mennyire ismerős, nedűgombák, amelyek láprétekre jellemzők, fenyveserdőkre jellemző légyölő galóca, de nagyon sokféle csiperke, pereszke.

Több mint százféle kalapos gombafajt fotózott le eddig Varga Tamás biológiatanár. De ennek a Potyondi mocsárhoz közeli területnek nem elsősorban a gombák adják a különlegességét. Szombathelyen valószínűleg csak itt, a Vasivíz által gondozott vízmű védterületen virágzik az agárkosbor, amely a Magyarországon fellelhető 40 orchideafaj egyike.

„Ez a békakonty orchidea is védett növény, az eszmei értéke ugyanúgy 10 ezer forint, mint az agárkosboré. Egy kicsit később virágzik talán 1-1,5 héttel fog teljes virágzásban lenni.”

A békakonty most még csak bimbós állapotban látható, alig 10 centis a növény, de a tanár erről is készített a tavalyi virágzáskor fotót. Ez pedig már a széleslevelű nőszőfű.

„Ez is egy orchidea. Nyilván hozzáértő emberek tudják csak így rögtön megmondani. Az egész növény habitusából kiderül. Ha valaki közelről akarja nézni, csak nyár végén fogja látni, augusztusban virágzó növény.

A hegyi kaszálókra és sztyepprétek növénytársulására hasonlít a városszéli rét faunája. Ritka, hogy egy helyen három védett orchidea is él. Ezeket azonban veszélyezteti, hogy megnövekedett itt a forgalom.

Varga Tamás – biológia tanár
„Elsősorban a téli időszakban lettem arra figyelmes, hogy a rét jelentős részét mintha vaddisznók dagonyázták volna össze. Olyanná vált. Ezt elsősorban a crossmotorosok, quadosok okozták, és az autósok, akik romantikázni jöttek, vagy miért, de elég sokan bejártak autóval.”

Évente 50 faj kerül a kihalás szélére a Földön, ebben felmerül az ember felelőssége. A folyamat megállításához a globális gondolkodás és a lokális cselekvés szükséges.

Németh Ákos - tanácsnok
„Arra jutottunk, hogy leginkább az, ha megőrizzük a kincseinket, és próbáljuk óvni a még meglévő területeket, éppen ezért én nagyon köszönöm Varga Tamás tanár úrnak, hogy felhívta a figyelmemet erre a rétre, illetve a Vasivíznek, hogy partner volt abban, hogy lezárjuk és megóvjuk ezt a területet.”

Néhány napja sorompóval zárták le az egyetlen bejáratot, hogy megvédjék a rét értékes növényeit.