Hírek

Végéhez közeledik a pálinkafőzés szezonja

2014. június 05., 15:30

A vasi főzdék többsége viszont nyáron sem áll le. Vönöckön például különleges párlatok készülnek most: akác- és bodzavirágból készült cefréket főznek. Buti Károly és családja vadgyümölcsökből is készít hungarikumot: galagonya pálinkájuk a Pálinka Országkóstolón a 5 csillagos minősítést ért el.

Végéhez közeledik a pálinkafőzés szezonja

Ilyen cimkét viselhet Butiék galagonya pálinkája, mióta az országos mustrán a közel 200 különleges mintából a legjobbak közé minősítette a zsűri.

Buti Mónika kereskedelmi vezető, Buti Pálinka
17-féle pálinkával és 3-féle párlattal rendelkezünk jelenleg. A galagonya egy nagyon ritka és különleges vadon termő gyümölcsnek számít, és kifejezetten különlegességeket kértek a nevezésre.

A családi vállalkozás 2002-ben kezdett pálinkafőzésbe, tavaly óta pedig már kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek kisüsti termékeik. A családfő azt mutatja, a dupla falú üstnek köszönhetően nem éghet le a cefre, és többek között ez az úgynevezett aromatorony is a minőséget javítja.

3 tányérral rendelkezik, amibe 200 liter alszesz fér bele. Így nagyon jó minőségű anyagot tudunk előállítani. Ennek köszönhetjük a galagonyánk 5 csillagos lett. Itt állítottuk elő. Most akácvirágot főzünk, amelyből érezni az illatokat. Bízunk benne, hogy ebből is aranyérmes pálinkánk lesz majd.

Az akác nem gyümölcs, így a hungarikumra vonatkozó szabályok szerint virágából csak párlat állítható elő. A virágzás idején, május közepén az orkán erejű szél országszerte megtépázta az akácosokat. Vönöckön viszont addigra hordóba kerültek a virágok.

Buti Károly tulajdonos, Buti Pálinka
Az akácvirágot minél többet kell szedni. Mi egy hűs pincében tároljuk, vizet teszünk hozzá, faélesztőket, pektinbontókat és naponta keverjük, hogy minél jobb minőségű cefrét tudjunk belőle előállítani.

Vönöck Vas megyében a pálinka egyik fellegvára. Június közepén ugyanis hagyományosan pálinkafesztivált rendeznek. A gasztronómiai és kézműves vásárral egybekötött IV. Buti Pálinka Fesztiválon hirdetik ki a Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat versenyre nevezett bér- és magánfőzetők díjazottjait is.