Hírek

Végéhez közelednek a tavaszi rágcsálóirtási munkálatok Szombathelyen

2021. április 29., 13:57

A napokban a KISZ lakótelep környékéről is beszedik majd a kihelyezett patkánymérges dobozokat. Kimondottan jól sikerült az idei irtás az elhúzódó hatóidejű méreganyagokkal. Az önkormányzat megrendelése alapján az előírások szerint évente kétszer végzik a rágcsálóirtást a gócpontokra fókuszálva.  

 

Végéhez közelednek a tavaszi rágcsálóirtási munkálatok Szombathelyen

Kutyákat futtatnak, kisgyerekkel sétálnak a Perint parton, nem messze Szombathely belvárosától. A kihelyezett méreganynak köszönhetően tehetik ezt patkányok és egyéb kártékony rágcsálók felbukkanása nélkül. Az irtáshoz használt dobozok itt még kint vannak a házak tövében, a beavatkozásra feliratok figyelmeztetnek.  

Tavasszal és ősszel van átfogó irtás a városban. Az év közben összegyűlt jelzések alapján már jól ismerik azokat a területeket, ahol ki kell helyezni a méreganyagot. Ez a tapasztalat idén sokat segített a sikeres védekezésben.  

Palkó László - ügyvezető, Rágcsáló Kft.
“Az elmúlt 10 évnek talán a legjobb tapasztalatával rendelkezünk, mert elég jól sikerült megfogni évközben a patkányszaporulatot. Kiemelet helyek mindig is voltak Szombathely és lesznek is. Általában ezek kapcsolatba hozhatók vagy az élővizekkel vagy a csatornarendszerrel vagy éppen egy romos épülettel, ahol nem laknak és el tud szaprodoni a patkány. De azt gondolom, hogy az irószerfelhasználást és az eredményeket figyelembe véve nagyon jól áll most Szombathely.”

Az önkormányzat vagy a lakosság jelzésére év közben is azonnal beavatkoznak azokon a helyeken, ahol esetleg elszaporodnak a rágcsálók.

“Mindig kell a 3-4 napos felszívódási idő az elhulláshoz”

Sokan rettennek meg a nappal felbukkanó patkányoktól, pedig azok a rágcsálók már bizonyosan mérgezettek, azért is merészkednek elő és szaladgálnak bódult állapotban. Az irtószert pedig minden esetben dróttal rögzítik a kihelyezett dobozhoz, hogy a véletlen mérgezéseket kizárják.

“Nehogy a patkány vagy az egér ki tudja húzni a dobozból, és elvigye mondjuk a közterületre és ott egye meg, ahol a vétlen emberek vagy a gyerekek hozzáférhetnek”

Szóródó, szemes csalétkeket nem használnak, elősorban a gyerekek és a haszonállatok védelme miatt. Ha házi kedvencünk valahogy mégis hozzáférne a rágcsálóirtáshoz használt méreganyaghoz, akkor K1 vitamin injekcióval közömbösíteni lehet a szert. A dobozokon ilyen matrica mutatja az alkalmazott hatóanyagot, erre az információra szükség lehet az orvosi ellátás során.