Hírek

Végleges Szombathely új választókerületi rendszere

2023. december 21., 12:11

Végleges Szombathely új választókerületi rendszere. A lakosságszám-csökkenés miatt 14 helyett, 12 egyéni választókerületet alakított ki a helyi választási iroda vezetője, immár részletesebb indoklással végleges az új rendszer, a szerint tartják a 2024-es helyhatósági választást.

Végleges Szombathely új választókerületi rendszere

75 ezer alá, egészen pontosan 73.873 főre csökkent Szombathely lakosságszáma, a választásra jogosultak száma 62.153 fő, ezért újrarajzolták a választási térképet: a korábbi 14 helyett 12 egyéni választókerületet kellett kialakítani.

Az új területi beosztásról szóló novemberi döntést a Győri Ítélőtábla megsemmisítette, mert nem volt elég részletes az indoklás. A választási iroda vezetője az eredetivel mindenben megegyező tartalommal, de immáron részletesebb indokolással ismételten megalkotta Szombathely új választókerületi rendszerét. Ez, a december 5-én meghozott döntés ellen a törvényes határidőn belül nem érkezett felülvizsgálati kérelem, így a határozat 2023. december 20-án 16 óra 01 perckor véglegessé vált.

Károlyi Ákos jegyző, vezető, Helyi Választási Iroda

Mi azt az utat követtük, hogy nem egy új választási térképet rajzolunk, hanem csak a szükséges korrekciókat végezzük el a választókerületeken, egyébként a korábbi 10-es és 6-os választókerület került megszüntetésre, és ezeknek a körzeteit, szavazóköreit pedig azokhoz a választókerületekhez kapcsoltuk, amelyekhez hozzá kellett nyúlni tekintettel arra, hogy az új, 12-es választókerületi rendszerben már létszámhiányosak voltak ezek a választókerületek. Ahol lehetett, arra is figyeltünk, hogy a szavazókörök egységét ne bontsuk megm csak végszükségben nyúltunk hozzá az egyes szavazókörök területi egységéhez is.

A kijelölt 72 szavazókörök mindegyikére átlagosan 5.179 lakos jut. Ebben a rendszerben zajlik majd a 2024-es helyhatósági választás.