Hírek

Vérző Magyarország 2020

2020. június 04., 13:59

Vérző Magyarország címmel tartott konferencát az ŐrvidékHáz a trianoni békediktátum emlékére. A történelem és az irodalom iránt érdeklődő népes közönséget az országgyűlés alelnöke, Hende Csaba köszöntötte, aki a múltbeli eseményeket idézte vissza. Székely János megyéspüspök azt mondta: a múltat nem lehet meg nem történtté tenni, de szeretnénk, ha Európa népei megértenék Magyarország fájdalmát.

Vérző Magyarország 2020

Székely János - megyéspüspök
“Ami 100 évvel ezelőtt történt az fájt 100 évvel ezelőtt, és fáj ma is. Igazságtalannak tartottuk 100 évvel ezelőtt, és igazságtalannak tartjuk ma is.”

Jagadics Péter nyugalmazott alezredes a Nagy Háború lezárásáról, a Padovai fegyverszünetről beszélt, de a  tudományos előadások között szerepeltek a “hűséges falvak” és a “rongyos gárda” és a nyugat-magyarországi felkelés, valamint a Burgenland vagy Őrvidék kérdés is.

A kettészakított egyházmegye veszteségeiről és Mikes püspök a magyar egyházi személyeket megtartó törekvéseiről számolt be Rétfalvi Balázs..

Rétfalvi Balázs - levéltárvezető - Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár
“”Mint diplomata, teljesen tisztában volt azzal, hogy a trianoni békediktátum az milyen igazságtalanságokat tartalmaz, illetve hogy milyen kevés garanciát biztosít am egszállt, illetve elcsatolt területen maradó magyar katolikus közösségeknek a nyelvhasználati jogával kapcsolatosan.”

Az előadásokat könyvbemutatóval zárták: Gyurácz Ferenc irodalomtörténész mutatta be a Szülőföld könyvkiadó által megjelentetett Kosztolányi Dezső által gyűjtött antológiát, a konferenciának címet adó Vérző Magyarország című kötetet, amely Trianon kulturális következményeit foglalja össze. A csapás az írókat, költőket megszólalásra késztette, és egy időre közös platformra hozta az értelmiséget - ennek nyomait őrzi a kötet.

Az eseményen megnyílt a témához kapcsolódó kiállítás is. A tárlat anyagát a Savaria Múzeum és több civil polgár bocsátotta a főszervező, Farkas Csaba igazgató rendelkezésére. A korabeli kötetek, térképek, fotók, levelek és más tárgyi emlékek június végéig láthatók az ŐrvidékHázban.