Hírek

Veszélyes hulladék - Tüzet okozhatnak a kommunális szemét közé dobott akkumulátorok

2022. május 24., 19:38

Mobiltelefon vagy tablet akkumulátora okozhatta a tüzet, ami még május elején keletkezett az Erdei iskola úti hulladéklerakóban. Az akkumulátorok, elemek veszélyes hulladéknak minősülnek, nem lehetne a kommunális gyűjtőedénybe dobni, sokan mégis megteszik. A SZOVA arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az ilyen jellegű hulladékot szelektíven kell gyűjteni, a Körmendi úti telepen pedig díjtalanul leadható.

 

Veszélyes hulladék - Tüzet okozhatnak a kommunális szemét közé dobott akkumulátorok

Május 4-én ütött ki tűz az Erdei iskola úti hulladéklerakóban. Egy nagyobb szemétrakás tetején kommunális hulladék égett, a fekete füstfelhőt a szomszéd településekről is látni lehetett. A tűzoltók hamar megakadályozták a tűz továbbterjedését, és eloltották a lángokat.

"100 m2-es területen volt nagyjából, és azon a részen, a tetején a lerakónak."

A tűzzel érintett részt földdel fedték be. Valószínűleg kidobott lítium-akkumulátor robbanhatott be, ami begyújtotta a körülötte lévő hulladékot.

Horváth Richárd - hulladékkezelési osztályvezető, SZOVA Zrt.
"Valószínűleg a kommunális hulladékba került kisgép-akkumulátorok, mobiltelefonok, laptop-tablet, szakállnyírók akkumulátorai, amiket ha elföldelünk, berobban, és lángra kap a körülötte található hulladék. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, és a Körmendi úti lerakóban lehet leadni díjtalanul. Ugye szelektíven kellene gyűjteni. Az a probléma, hogy sokan beledobálják a kommunális gyűjtőkbe otthon."

Az akkumulátorokat elektronikai üzletekben is le lehet adni, ahol ilyen erőforrással működő kisgépeket árulnak. Számos módon meg lehet tehát szabadulni szabályosan a veszélyes hulladéktól, annak semmiképp sem a kommunális gyűjtőben van a helye.

A telep legnagyobb részén kommunális hulladék gyűlik, a kukásautók is ide ürítik a város szemetét.

"Ennél a kupacnál most 1,1 millió m3 hulladék van, és 1,5 millió m3 a kapacitásunk, addig tölthetjük."

Mivel nem látható, hogy a lakosság mi-mindent dob a gyűjtőedényekbe, néha meglepetés éri a telep dolgozóit. A tűz is azért keletkezhetett, mert nem oda való hulladék került a lerakóba. A hatalmas hulladékkupacot folyamatosan tömörítik, a nyomástól robbanhatott be az akkumulátor. Általános tapasztalat, hogy az emberek többsége válogatást nélkül mindent a kukába dobál, például a szelektíven gyűjtendő hulladéktípusokat is.

Horváth Richárd - hulladékkezelési osztályvezető, SZOVA Zrt.
"Mi azt látjuk, hogy nagyon sok italosdoboz, PET-palack, fólia, ez mind ide kerül még mindig. Veszélyes hulladékok nem kerülhetnek be, ilyenek az elemek, akkumulátorok, gyógyszermaradvány, fáradtolaj, ez mind belekerül sajnos."

Az Erdei iskola úti lerakóban szabványos gyűjtőedényben el nem helyezhető lomot, építési-bontási törmeléket is fogadnak, a lerakásért súly alapján fizetni kell.