MNB
MNB - 2

Hírek

Vetélkedőt szervezett Vas vármegye önkormányzata

2023. január 26., 23:08

A megmérettetés célja, hogy a fiatalok jobban megismerjék a települési, a megyei és a nemzeti értéktárban szereplő különlegességeket, valamint a hungarikumokat. A döntőben hat csapat mérte össze tudását szóban.

Vetélkedőt szervezett Vas vármegye önkormányzata

6 középiskolás csapat mérte össze tudását a „Feltárul az értéktár!” vármegye- és hungarikumismereti vetélkedő szóbeli döntőjén, amelynek a Kámoni Arborétum Látogatóközpontja adott helyet. Elsőként  V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket., 

V. Németh Zsolt - országgyűlési képviselő
“Én hiszek abban, hogy létezik egyfajta vármegyei karakter. Nemcsak azért, mert büszkén fel tudjuk sorolni az építészeti emlékeket innen a megyéből, vagy a természeti értékeket, a szokásainkat, az ételeinket, hanem maga az összessége is szerintem egy másfajta karaktert formál.”

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke megköszönte a felkészítő tanárok munkáját és üdvözölte a csapatokat. A versenyzők alaposan felkészültek a megmérettetésre.

Páli Cintia Anna - tanuló, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Tulajdonképpen mi a vetélkedő e-mail címéről kaptunk egy ilyen segédletet, tehát csatoltak 3 csatolmányt azt hiszem. A hungarikumokról kellett sokat olvasnunk, illetve a Vasi Értéktárnak van egy ilyen összefoglaló könyve a vasi értékekről, és ezt a 195 oldalas könyvet osztottuk egy 4-en, ugye 4 fős egy csapat, 4-en egymás között ezt olvastuk el, illetve még 3 videót néztünk meg a régi Hunyad Vármegyéről.”

Délelőtt a felső tagozatosok, délután a középiskolások vetélkedtek 3-3 fordulóban. Mindegyik feladat modern és kreatív volt. A csapatoknak például az Értéktár valamely eleméből kellett mémet gyártaniuk, valamint kitalálniuk, hogy a vasi szobrok milyen üzeneteket küldenének egymásnak, ha élő személyek lennének. A legjobb 6 csapatnak egy pólót is el kellett készíteniük, amely egy vasi nevezetességet ábrázolt. Beszélniük is kellett róla.


“A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvét….hozható összefüggésbe.”

Kevy Albert - elnök, Vas Vármegyei Értéktár Bizottság
“A vetélkedő programmal az általános iskola felsős és a középiskolai korosztályt céloztuk meg, és a fő célja az, hogy gyarapítsák az ismereteiket Vas megye természeti és kulturális értékei terén, valamint az értékpiramis fundamentumával is kiegészüljün a tudások, hiszen a legfontosabbak egyike a szülőhely, lakóhely, a településük értékeinek a feltárása, valamint a hungarikumok, illetve a Nemzeti Értéktárba került értékek megismerése ezzel párhuzamosan.”

Az általános iskolák között a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola, a középiskolások vetélkedőjén pedig a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium ért el 1. helyezést.