Hírek

Vigyázzunk a méhekre!

2021. április 30., 14:12

A méz egészséges, természetes és könnyen hozzáférhető, mégis keveset fogyasztunk belőle. Erre hívja fel a figyelmet a méhek napja, amit a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére 1994 óta április 30-án ünneplünk hazánkban. A jeles nap azt is hirdeti, hogy vigyáznunk kell a méhekre, hiszen egyedszámuk egyre csökken, miközben beporzó munkájuk nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban.

 

Vigyázzunk a méhekre!

"Ezek a gyönyörű méhcsaládok elindultak gyűjteni."

A szeszélyes tavaszi időjárás miatt idén kicsit később élénkült meg az élet a kaptárakban, de most már tömegesen hordják a virágport a méhek. Egy-egy családban 35-40 ezren szorgoskodnak.

Mayer Rudolf - méhész
"Egy méhcsalád egy évben kb. 180 kg nektárt gyűjt be, az év elején vagyunk, ez a létszám fel fog futni, 50-70 ezerre nyár elején."

Egy kilogramm méz előállításához a méhek akár 3 millió virágot is meglátogatnak, annyit kell repülniük, hogy hatszor körbeérnének az Egyenlítő mentén. Mayer Rudolf moziigazgató, gyakorló méhész a jeles nap alkalmából Bárdics János gencsapáti méhészetében beszélt szeretett szakmájáról és a méhek csodálatos életéről, a videó az AGORA Facebook-oldalán érhető el.

"A méhecskéknek nem az a legfontosabb feladatuk, hogy mézet gyűjtenek az emberek számára, hanem hogy a fákat beporozzák, lényegesen nagyobb gazdasági hasznot hajtanak a megporzással. Életük legfontosabb üzenete, hogy nincsenek egyéni érdekek, csak a család számít."

A mezőgazdaságban használt vegyszerek és a méhek körében jellemző betegségek megtizedelik a méhcsaládokat, hazánkban 2018-ban volt kiugró mértékű a pusztulás. Beporzó tevékenységük nélkül semmilyen gyümölcs és zöldség nem teremne, ezért létfontosságú, hogy óvjuk őket. Albert Einstein mondta, ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.

Vig Károly - entomológus, Savaria Múzeum
"Mindenki tehet értük. Ahol lehet, ne használjunk növényvédő szereket, bio módszerekkel kertészkedjünk, és minél változatosabb virágokat ültessünk egymás mellé. A gyepszőnyeg és a tujasövény a méhek számára sivatag. Olyan kertek kialakításával minden ember tehet valamit értük."

Magyarország méztermelő nagyhatalom, mégis évente csupán 80 dekát fogyasztunk belőle fejenként. A megtermelt méz nagy része exportra megy. A méznek számos jótékony hatása ismert, természetes antibiotikum, magas az ásványianyag- és vitamintartalma, immunerősítésre is kiváló.