Hírek

Virágút helyett virágvásár

2021. május 03., 13:50

A járványhelyzet miatt idén is elmaradt a Herényi Virágút, helyette virágvásárt rendeznek két alkalommal is a heti piacon, ahol a vásárlók találkozhatnak a helyi kertészetek kínálatával. Az első alkalommal, múlt pénteken sajtótájékoztatót is tartottak a Herényiek Háza udvarán.

 

Virágút helyett virágvásár

Színpompás virágok, zöldségpalánták, fűszernövények - kertészetek standjai között sétálhattak pénteken a herényi heti piac látogatói. Sok volt az érdeklődő, legtöbben a balkonnövényeket keresték.

Katona Józsefné
"Én a teraszra, van ott egy ládám, és abba."

Kummer Miklós - dísznövénykertész
"A muskátlin van a fő hangsúly, ez az első kiültetés, jönnek sorba a petúniák, balkonnövények, tölcsérjázmin, majd az egynyári palánták, és ha idő engedi, lassan indulnak a kiskertekbe a paprika és paradicsom kiültetések."

Többféle paradicsom-, paprika palántából és fűszernövényekből is lehetett válogatni.

Kiss Gergő - Kiss Kertészet, Gencsapáti
"Zöldség is egyre felkapottabb lett, reneszánsz korát éri a zöldségtermesztés, nekünk szívügyünk a vegyszermentes kezelés, összes fűszernövényünket és palántáinkat vegyszermentesen állítjuk elő."

A kertészetek örültek, hogy kipakolhatnak a heti piacra. Ezzel megidézték a virágút hangulatát, amit a hagyomány szerint április végén rendeznek minden évben.

"Fantasztikus összefogás, csak azzal lehetett megcsinálni a herényi virágutat."

Szekér Tamás, a herényi egyesület elnöke a 18 évvel ezelőtti első virágút eseményeiről beszélt, és az önkéntesek fáradhatatlan munkáját méltatta. A rendezvény az évek alatt országos hírűvé vált.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"A hangulatot az itteni standok felidézik, és módot nyújtanak mindenkinek arra, hogy háza, udvara díszítéséhez szükséges növényeket, virágokat jó áron, megbízható termelőktől megvásárolhassák."

Ne a multiknál, hanem helyi termelőktől vásároljunk, erre biztatott Horváth Gábor, a városrész képviselője. Horváth Soma üdvözölte a herényi egyesülethez érkezett kormányzati forrást. A második félévi önkormányzati támogatást így szétoszthatják a többi egyesület között.

Horváth Soma - alpolgármester
"Így 9 millió forintról is döntenie kell az önkormányzatnak, amiből szeretnénk majd a Civil Alapot majd kiírni, és az összes többi civil egyesületnek lehetőséget adni működésre és rendezvényre."

Ezen a héten pénteken is lesz virágvásár, délután 1 és fél 6 között. Addig is egy piros plakátot érdemes keresni séta közben a városrész látnivalói körül, aki megtalálja és felmutatja a piacnapon, virágos ajándékot kap.

Első alkalommal ürítették ki a kupakgyűjtő szívet, melynek tartalmát a karitász Béke téri Szent Márton-házának lakói kapják.  A gyűjtés folytatódik. A vásárlók Noelt, az SMA-beteg pusztacsói kisfiút is segíthetik: pénzadományért apró, kézzel készült ajándék jár cserébe.