Hírek

Viruló kert

2021. június 08., 14:18

A civil reggelit ezúttal különleges helyszínen, az acsádi Márk Rosariumban rendezték meg, ahol közel kétezer rózsatő virul. A gyűjteményes kert ezekben a napokban mutatja legszebb arcát. Azért hozták létre, hogy megőrizzék és továbbörökítsék a Márk Gergely rózsanemesítő által megalkotott fajtákat. Önkéntes segítőket is várnak, akik részt vállalnának a rózsaágyások gondozásában.  

 

Viruló kert

Kisebb és nagyobb méretű, változatos színű, álló- és futórózsák illatoznak a Béke utcai parasztház hatalmas udvarán. 13 ezer négyzetméteren hozták létre a gyűjteményes kertet, ahol 710 különböző fajta rózsa virul. Mindegyikből 3-3 tövet ültettek a szépen kialakított ágyásokba, így bármelyik biztonsággal továbbszaporítható. Igazi botanikai kuriózum, hogy ennyi fajta van együtt, egy helyen.

Pócs Margit - elnök, Márk Rózsabarátok Egyesülete
"A 12-ben elhunyt Márk Gergely rózsanemesítő hagyatékát szeretnénk itt megőrizni és továbbvinni, illetve az itteni gyűjteményt kiegészíteni a még fellelhető Márk-fajtákkal, amik itt még nincsenek elültetve a kertben."

Márk Gergely halála után törökbálinti kertjének rózsáit a megsemmisülés fenyegette. Gyűjtők és mecénások határozták el, hogy biztonságos helyre mentik az értékes állományt. 2013-ban vásárolták meg ezt az acsádi telket, a következő két évben átszemezték a rózsákat, amelyek 2018 őszén kerültek a helyükre. A kertet azóta folyamatosan alakítják, kreatív ötletekkel. A virágok látványos pergolákra és egy száz méter hosszú téglafalra is felkapaszkodnak, akárhová néz a látogató, pompás rózsákat lát mindenütt.

Pócs Margit - elnök, Márk Rózsabarátok Egyesülete
"Június elején, május végén van a csúcsvirágzás általában. Ez a mostoha tavasz megviselte őket, ez nem egy meleg vidéke az országnak, az érzékenyebb fajták még kicsit kéretik magukat. A szívósabb futórózsák már teljes pompájukban vannak és mutatják szépen magukat."

Márk Gergely híres magyar történelmi és irodalmi személyiségekről, földrajzi helyekről nevezte el a rózsáit, köztük van Árpád-házi Szent Margit, Buda, Mindszenty és Savaria is. A gyűjteményt a tervek szerint kárpát-medencei nemesített rózsafajtákkal is kiegészítik a jövőben. A kert előzetes bejelentkezéssel látogatható, belépődíj nincs, de adományokat szívesen fogadnak. A rózsa, a virágok királynője sok-sok türelmet és munkát igényel, ezért önkéntesek jelentkezését várják, akik ebben a szép környezetben szívesen gyomlálnának, metszenének, füvet nyírnának időnként. Margittal együtt most négyen gondozzák a kertet. Elérhetőség és további részletek a Márk Rosarium Facebook-oldalán.