Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Visszaeshet a lovas turizmus

2010. május 05., 15:11
A lovas turizmus visszaesésétől tartanak a szakemberek a tereplovaglás szabályaink megszigorítása miatt. A tavaly életbe lépett erdőtörvény szerint lovagolni csak az előre kijelölt útvonalakon lehet. A környékbeli lovasoknak a szigorítás ellenére még nem volt konfliktusuk a hatóságokkal.
Visszaeshet a lovas turizmus


Evelin és Eszter gyakran járnak lóháton a városkörnyéki erdőkben. Mindketten ugrósporttal is foglalkoznak, és kikapcsolódásképpen választják a tereplovaglást.

Varga Evelin
"Általában a szomszédos falukig lovagolunk, Torony, Sé, meg itt a környező erdőkben is lehet terepre menni."

A szombathelyi lovasok régebben gyakori vendégek voltak a parkerdőben. A futók és gyalogos turisták által használt utakat a balesetveszély miatt azonban már régóta nem használhatják.

Becslések szerint több százra tehető azoknak a száma, akik a városban és a környező falvakban időnként vagy rendszeresen lovagolnak. A lovasiskola vezetője azt mondja, eddig nem volt semmiféle összetűzésük az erdőtulajdonosokkal, pedig a tavasz beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe.

A 14 évvel ezelőtt életbe lépett erdőtörvény általánosságban már tartalmazta az erdőbe látogatókra vonatkozó szabályokat. A tavalyi módosítás már nevesíti a lovasokat és az utóbbi időkben divatba jött terepmotorosokat. A lovasiskola vezetője szerint a legtöbb európai országban szigorúak a szabályok: ott is csak előre kijelölt utakon lehet lovagolni. Ráadásul a lovasok beazonosítása is könnyű.

Kóger Judit - vezető, Szombathelyi Lovasiskola
"Ez kint nyugaton úgy van, hogy minden lovasiskola kap egy rendszámot, ez alapján beazonosítják, ki merre jár lovagolni."

A lovasutak kijelölését a mezőgazdasági szakigazgatási hivataltól kell kérni. Úgy tudjuk, a városkörnyéki erdőkben még egyetlen ilyen utat sem jelöltek ki. Kelemen Géza osztályvezető azt mondja, eddig csak egy lovas kereste fel őket ilyen ügyben, de még vele sem egyeztek meg.

Kelemen Géza - osztályvezető, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság 
"Támogatjuk nagyon, javaslatokat teszünk, nem csak egy hatóság vagyunk, akik döntenek, igen vagy nem."

Az erdei lovasutakat költségmentesen jelöli ki a szakigazgatási hivatal, mindössze egy kisebb eljárási díjat kell az igénylőnek kifizetnie. A szakemberek szerint érdemes útvonalengedélyt igényelni, mert enélkül a tereplovasok akár bírságra is számíthatnak.