MNB
MNB - 2

Hírek

Víztorony nyitogató családi nap

2021. július 19., 14:33

Játékos fizika, ügyességi játékok, szabadtéri koncertek, bemutatók, egészségügyi szűrések - több tucatnyi programmal várták az érdeklődőket a Víztorony nyitogató családi napon szombaton. Az épület és körülötte a KRESZ park is benépesült. Még a napsütés is megérkezett a rendezvényre.

 

Víztorony nyitogató családi nap

Tarka szappanbuborékokba öltözött a családi napon a szombathelyi víztorony, a gyerekek vidáman kergették az óriás gömböket. Volt, aki ügyességi játékokat próbált ki az épület környékén lévő standoknál.

A legkisebbek kormányhoz ülhettek a város önkéntes tűzoltóságának vonuló kocsijában a családi napon. Eközben lángtornádót csodáltak meg az épület kávézója feletti előadó teremben az érdeklődők. Még a kezükben is lobogott a tűz.

Pusztai Ottó Bence
“Én ezt tartottam a legizgalmasabbnak, meg kíváncsi voltam, hogy hogy fog égni a kezemben. - Milyen érzés volt? - Bizsergető, kicsit meleg, de jó volt!”

A jelenségekről és azok tudományos hátteréről szakértő beszélt az érdeklődőknek - Öveges professzor nyomdokain haladva.

Gyenes János - tulajdonos - Játékos Tudomány Egyesület
“Itt a kísérletek kapcsolódnak egymáshoz, és az előadás elején beszélünk arról, hogy tulajdonképpen a párolgás hogy is zajlik, és miért vannak felhők az égbolton, és az előadás végén visszatérünk ehhez a kísérlethez, és bemutatjuk, hogy  a párolgás hőelvonással jár, és ha bevizezzük a kezünket, akkor elegendő hűtést kap a kezünk ahhoz, hogy ha némi buborékba PB-gázt teszünk, és a levegő elegyét a kezünkben meggyújtjuk, akkor elegendő az a hűtés hozzá, hogy ne égjen meg  a kezünk.”

A Víztorony nyitogató családi délután egyik legnépszerűbb rendezvénye volt az izgalmas fizika óra.

Szlúka István
“Jó a családi program, kisgyerekekkel vagyunk itt, és néztük ezt a fizikai kísérletet, sok érdekes fizikai kísérlet volt, gyerekeknek nagyon tetszett, egy-két kísérlet volt is, amit mondták ,hogy otthon is ki fognak próbálni, úgyhogy nagyon jó program, illetve a későbbiekben megyünk fel a víztornyot is megnézni!”

Az “Érezd Szombathelyt!” első városi programján a KRESZ park is benépesült sátrakkal, előadókkal.

Kiss Andrea - igazgatóhelyettes - AGORA - Szombathelyi Kulturális Központ
“Ez egy olyan családi nap, amelyben interaktív játékokkal, kis kutató programokat lehet kipróbálni, aztán itt volt a Kishétrét együttes, éppen most fejezte be a zenei produkcióját, hát az eső némiképp megakadályozta és felülírta, amit mi terveztünk, azt gondoltuk, hogy itt 35 fok meleg lesz, bizony még délben is esett az eső, így a Kishétrét koncertjéből toronykoncertet varázsoltunk.”

A vizes talaj nem akadályozta a táncosokat sem.

Aki pedig az aktívabb rész helyett a csendesebb gyermekprogramokat választotta, keresett egy sátrat magának: Flóra, Írisz és Zalán izgalmas játékot talált.

Farkasné Balázs Marianna
“”Gyerekeinkkel jöttünk ki ide a víztoronyhoz, és éppen kirakóznak, ilyen fejlesztési feladatokat tudtunk csinálni. - Mennyire ügyesek? - Nagyon, nagyon ügyesek!”

Egészségügyi mérést végeztek az ELTE Sporttudományi Tanszékének munkatársai.

Nagyváradi Katalin - egyetemi adjunktus
“Tíz másodpercen keresztül a gép érzékel, utána pedig egy percig történik a mérés, ami tulajdonképpen egy mini EKG, valamint az oxigén saturatiot is meg fogjuk tudni mutatni.”

A víztorony tetejére elsősorban a kilátás vonzotta a családokat, legtöbben a saját otthonukat szerették volna megnézni a város egyik legmagasabb pontjáról. A torony július elsején nyílt meg, azóta több mint 500-an keresték fel az új városi látványosságot.