MNB
MNB - 2

Hírek

Víztorony rózsaszínben - A rendszeres emlőszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a világnapon

2021. október 05., 19:11

Pénteken az emlőrák elleni küzdelem világnapján a szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda és Szombathely Egészségéért Egyesület Szervezésében rózsaszínbe borult a víztorony, hogy felhívják a nők figyelmét a rendszeres szűrés fontosságára.

 

Víztorony rózsaszínben - A rendszeres emlőszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a világnapon

Október 1-jén, aki tehette, rózsaszínbe öltözött, sokakon ott volt a rózsaszín szalag is.(6:50) Több mint 30 éve viseltek először rózsaszín szalagot a mellrák túlélői Amerikában, és azóta ez az emlőrák elleni küzdelem szimbóluma. E hagyomány folytatásaként öltözött rózsaszínbe a víztorony.

Milisitsné Tátrai Beatrix, védőnő, Szombathelyiek Egészségéért Egyesület
,,...Egyesületünk majd 10 éve szervezi meg ezt a programot. Csináltunk már figyelemfelkeltő sétát, amikor  a Főteret rózsaszínbe varázsoltuk, és végigsétáltunk lufikkal a kezünkben, szerveztünk előadásokat e dátumhoz közeli időpontokban rózsaszín lufikat engedtünk fel a Fő tér kellős közepén, hogy felfigyeljenek rá az emberek…”

Idén pedig a víztorony veszi fel a nőiség színét, felhívva evvel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Újvári Timi és Holdosi Attila adott kiskoncertet. A Markusovszky kórház orvos-igazgatója a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Bár az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, mégsem a leghalálosabb.

Dr . Stánitz Éva, orvos igazgató, Markusovszky Kórház
“Ez egy nagyon jelentős eredmény önmagában ez a tény és, hogy nem a leghalálosabb ez nem kis részt a szűrővizsgálatoknak köszönhető . a szűrővizsgálatok most már két évtizedes múltra tekintenek vissza. ezek azok a szervezett szűrések , amikor a panaszmentes , de rizikócsoportban élő nők, tehát ez elsősorban életkor a fő rizikócsoport…”

A fiatalabb korosztálynak azt  tanácsolja, bármilyen elváltozást észlelnek, ne magyarázzák meg maguknak mitől lehet, azonnal keressenek fel szakorvost. Már 40 éves kor alatt is növekszik az emlőrákos megbetegedések száma. A rendszeres szűrővizsgálatok segítenek időben felfedezni a betegséget, ami így nagyobb arányban legyőzhető.