Hírek

Vörös Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás

2022. szeptember 08., 16:00

Vörös Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Méltóan megemlékeztek a festőművészről, egy hozzá írt verset is meghallgathattak a látogatók. A megnyitón részt vett Vörös Ferenc özvegye is, Vörösné Budai Mária.

Vörös Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás

Portrék, csendéletek, tájképek és aktok sorakoznak a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállítótermében. A 2019-ben elhunyt festőművész, Vörös Ferenc életművéből készült válogatást először mutatják be itt. A kiállítást szerdán nyitották meg, az esemény sok látogatót vonzott a könyvtárba. A megnyitón elsőként Nemény András köszöntötte a jelenlévőket. Megemlékezett Vörös Ferencről.

Nemény András - polgármester
"Ha fizikailag most nincs is itt, én mégis azt gondolom, hogy itt van, hiszen itt vannak önök is, és itt van a műveiben, itt van a tanítványaiban, itt van mindazokban, akik szerették, akik szeretik őt."

A polgármester köszöntő beszédében azt is elmondta, hogy a realista művész jól érzékelte a gyermekekből és a nőkből áradó őszinteséget, valószínűleg ezért festette őket szívesen.

A megnyitón fuvola és cselló szólt, valamint vers is elhangzott.

“Estet hoz minden alkonyat…a csönd egy égi jel”

Tóth Lászlóné, a festőművész távoli rokona szavalta el a Vörös ferenchez írt sorokat.

Tóth Lászlóné
“Kimondottan Balogh József Vörös Ferencnek írta ezt a verset, és kiállításra, Tájai címmel.”

A megnyitón részt vett a festőművész özvegye, Vörösné Budai Mária is, aki bár örült, hogy végre a Berzsenyi-könyvtárban is megtekinthetők néhai férje alkotásai, nagyon sajnálja, hogy a férje már nem láthatja.

Vörösné Budai Mária
“Realista képeket festett nagyrészt, nagyon sokat festett, illusztrált, grafikákat készített, főleg élete utolsó éveiben főleg csak grafikákat, de most amiket idehoztam, azok akvarell illetve olajfestmények.”

A kiállítás szeptember 30-áig tekinthető meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállítótermében.