Hírek

Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológust választották az 2022-es Év Vasi Emberévé

2023. január 18., 19:16

A Vas Megyéért Egyesület kuratóriuma tíz jelölt közül döntött, immár 25. alkalommal. A közönségdíjjal Györke Esztert, a Markusovszky-kórház onko-haematológusát  tüntették ki, ő kapta a legtöbb szavazatot a Facebookon. A megyebál idén is elmarad, az elismeréseket szűk körben adták át ma délelőtt.

Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológust választották az 2022-es Év Vasi Emberévé

A Megyeháza Tinódi-termében rendezték az Év Vasi Embere díj átadó ünnepségét. Majthényi László megköszönte a tíztagú kuratórium munkáját, és elmondta, hogy idén kiadvány megjelentetését tervezik a díj 25 éves történetéről. Az elismerést hagyományosan a megyebálon adják át, ám ez idén is elmarad.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Kétszer a covid miatt, most pedig a háborús helyzet és az energiaínség miatt döntöttünk úgy, hogy nem szervezünk megyebált. Ez semmit nem von le a díj értékéből, hiszen egy negyed évszázados hagyományt sikerült életben életben tartani."

Balázs Péter megemlékezett a díj alapítójáról, István Lajos professzorról, aki sokat tett a vasi polgári hagyományok megőrzéséért. Elmondta, minden évben nehéz a döntés, hiszen mind a tíz jelölt alkalmas lenne év emberének.

Balázsy Péter - elnök, Vas Megyéért Egyesület
"Ez a fajta folytonosság egy erős alapja Vas megye közösségének, hogy évről évre elismerjük azokat az embereket, akik a legtöbbet tesznek Vas megyéért."

Az Év Vasi Embere 2022 díjat Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus vehette át, akinek teljes kutatói életútja Vas vármegyéhez, azon belül is Vasvárhoz és a domonkosokhoz kötődik. A rend történetéről szóló gyűjtemény alapítója, a tavalyi 800 éves jubileumi rendezvények egyik főszervezője volt. Tervei közt szerepel még a vasvári és a szombathelyi domonkos kolostor felújítása, továbbá a vármegye középkori történetét szeretné kötetbe foglalni.

Zágorhidi Czigány Balázs - történész-muzeológus, igazgató, Vasvári Múzeum
"Az Árpád-kori Vas megyének a történeti topográfiája. Ez egy nagy országos tudományos vállalkozás, Győrffy György indította el jó 30-40 évvel ezelőtt. Szerettük volna folytatni, erre eddig nem jutott idő, de a hosszú távú tervek között benne van ez is."

Hatodszor hirdettek közönségszavazást a Facebookon: idén elsöprő többséggel Györke Eszter gyermek onko-haematológus szakorvos, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője nyert. Az átadáskor úgy fogalmazott, sokat jelent számára, hogy ennyien kifejezték szeretetüket és elismerésüket.

Györke Eszter - gyermek onko-haematológus szakorvos
"Amikor elkezdődött a szavazás, és láttam, mennyi üzenetet, hozzászólást kapok, nem gondoltam, hogy ennyi ember megmozdul. A gyermekonkológia egy szűk terület, a betegekkel és családjaikkal nagyon szoros a kapcsolat, de itt nem csak ők szavaztak, hanem a tágabb betegkör is. Illetve mivel nehéz területet választottam, néha pihennem kell, és a hobbimat is űznöm, a táncos közösségeink is megmozdultak."

Minden jelölt emléklapot kapott: De Jonge Tamás ortopéd szakorvos, Ferkovics József festőművész, Kiss Zoltán, a kőszegi Jurisics-gimnázium tanára, Kelemen Zoltán színész-rendező, Perl Zoltán kosárlabdázó, Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sport Egyesület elnöke, valamint Halász Bence kalapácsvető, akinek itt adták át a tavaly októberben neki ítélt Lóránt Gyula-díjat is. Kiss Norbert kamionversenyző nem tudott részt venni az eseményen, később veszi át az emléklapot.