MNB
MNB - 2

Hírek

Zaj és füst

2016. július 25., 16:09

A Falco-gyár folytatólagosan jogsértően működik – ezt hangsúlyozta szombati sajtótájékoztatóján Kántás Zoltán önkormányzati képviselő arra a jogerős határozatra hivatkozva, mely július 9-i hatállyal azt is kimondta, hogy a Falco Zrt.-re kiszabott 3,5 millió forintos pénzbírság jogerős.

Zaj és füst

“Ennek a petíciónak a lényege az volt, hogy jöveteljük a Falco gyártól, hogy mérőműszert szereljen fel arra a bizonyos pontforrásra.”

Ezekkel a szavakkal elevenítette fel Kántás Zoltán a Hende Csaba országgyűlési képviselő által tavaly ősszel, a környezetszennyezés felszámolása érdekében indított aláírásgyűjtő akciót. A petíció olyan szűrőberendezés telepítését is megfogalmazta, ami nagyságrendekkel csökkentené a károsanyag-kibocsátást. A körzet képviselője a másik környezetterhelési probléma, a zaj kapcsán elmondta: a zöldhatóság az éjszakai üzemmenet kapcsán korábban elsőfokon már megállapította a határérték-túllépést, és bírságot szabott ki a gyárra. Másodfokon helybenhagyták a döntést.

Kántás Zoltán önkormányzati képviselő
,,Másodfokon döntés született a zajbírság kapcsán és ami ebből a szempontból rendkívül fontos, nyilvánvalóan az összegszerűségtől eltekintve az, hogy a másodfok jóváhagyta az elsőfokú határozatot és ennek értelmében kijelenthetjük, hogy a Falco ZRt. folyamatosan jogsértéses körülmények között üzemelteti a gyárat.”

A Fidelitas helyi aktivistái eddig is aktívan kiálltak a környezetszennyezés ellen, és ezt tervezik a jövőben is.

Rozsenich Bence elnök, Fidelitas szombathelyi szervezete
,,Az aláírásgyűjtés során oroszlánrészt vállaltunk mi is a munkában, több, mint 8 ezer aláírást sikerült összegyűjtenünk Szombathely területéről és a továbbiakban is teljes mellszélességgel kiállunk mind a fiatalok, mind az idősebbek érdekében hiszen mindenkinek joga van az egészséges élethez és a környezethez.”

Továbbra is gomolyog tehát a Falco gyár kéményének füstje. Kántás Zoltán szerint a következő időszakban a hatóságokon a sor, hiszen konkrét döntésekre, határozatokra van szükség, a tét ugyanis nem kevesebb, mint a szombathelyi lakosok egészséges környezethez való jogának érvényesülése.