Hírek

Zajlanak a szakmai gyakorlati vizsgák a város szakközépiskoláiban, szakgimnáziumaiban

2020. május 25., 22:43

A járványhelyzet még nem ért véget, így szigorú egészségügyi előírásokat kell betartani.

Zajlanak a szakmai gyakorlati vizsgák a város szakközépiskoláiban, szakgimnáziumaiban

Az élelmiszeripariban ottjártunkkor írták az elméletit a tanulók.  

“A mögöttem lévő két teremben még a technikus tanulók vizsgái zajlanak, biztosítottuk azt, hogy egy teremben maximum tíz tanuló vizsgázhat, de ahogy hátranéztem, láttam, hogy a beosztás szerint ezt a tíz létszámot sem érik el a vizsgázó csoportok, hanem ez alatt van.”

A teremben mindenkinek kijelölték a helyét, így nem volt kavarodás. Gawin Balázs a földmérő technikusi vizsgán vett részt.

Gawin Balázs
“Számomra egy picit meglepően nehéz volt, de úgy érzem, hogy nem sikerült rosszul, a koronavírus okozta helyzetben kicsit nehezebb volt a felkészülés a vizsgára, de úgy gondolom, hogy nem sikerült rosszul.”

A mintegy 50 diák nyolckor kezdte a vizsgát, de héttől érkeztek az iskolába.

Mesics Dávid
“Amikor reggel megérkeztünk, akkor az épületben maszkot kellett hordanunk, és kézfertőtlenítést csinálnunk, viszont amikor már elkezdtük írn ia dolgozatot, akkor levehettük a maszkot a helyünkön ülve, úgyhogy annyira nem volt zavaró.- Izgultál? - Egy picit.”

A követelményt némileg csökkentették: az írásbelinél 10 százalékkal kevesebbet kell most elérni az elégséges érdemjegyért.

Szóbeli vizsgák - az érettségihez hasonlóan - a szakmai vizsgák során sincsenek. Az élelmiszeripariban a vizsga a megszokott menetrendben zajlott.

Itt pékek, édesipari és húsipari termék gyártók, élelmiszer technikusok, sütőcukrász szaktechnikusok és földmérő, földügyi és térinformatikai technikusok vizsgáztak.

Kondics Ferenc - igazgató, Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
“Múlt héten a gyerekeknek mindent teljesíteni kellett, ami a gyakorlati vizsgára elő van írva, tehát a péktanulóink ugyanúgy péktermeékeket állítottak elő, az édesipari termékgyártó tanulóink pedig különböző édesipari termékeket, ...tehát egy teljes, komplett gyakorlati vizsgát kellett teljesíteniük, itt könnyebbség nem volt.”

Szombathely többi iskolájának szakmai vizsgája is hasonlóan gördülékenyen, az egészségügyi előírások szigorú betartásával zajlott, néhány iskolában még a hét utolsó napjaiban mutatják meg tudáukat a diákok. A tervek szerint a nyári gyakorlat sem marad el.