Hírek

Záportározók védenek ezentúl három Vas megyei és két zalai kistelepülést a villámárvizektől

2020. november 20., 18:54

A létesítmények 1 millárd 850 millió forint uniós forrásból épültek meg, szeptember óta szükség esetén már üzembe helyezhetők.

 

Záportározók védenek ezentúl három Vas megyei és két zalai kistelepülést a villámárvizektől

2009-ben és 14-ben is villámárvíz sújtotta Kőszegdoroszlót. A Cáki- és a Doroszló-patak elöntötte a falut, az utcán hömpölygött a víz, szivattyúzással, homokzsákokkal kellett védeni a lakóházakat. Az ár 5-6 óra alatt vonult le, és hatalmas károkat hagyott maga után.

Joó Tamás Imre - polgármester, Kőszegdoroszló
"Elmosta a járdát, az utakat, egy hidat is elvitt, rengeteg pénzbe került. Így most a lakosság biztonsága is megvan, hogy a záportározó megépült."

A Cáki-patakra épült záportározó a falu biztonságát szolgálja. 198 méter hosszú, 7 méter magas völgyzáró gát tartja vissza a vizet, (12:03) a zsilip csak annyit enged át, amennyit a meder le tud vezetni. A tározótér 77 ezer m3 vizet képes befogadni.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Majdnem automatikusan üzemel, elkezdődik a tározás, ahogy egyre több vízhozam érkezik, a zsilipen keresztül az adott nyíláson kifolyik belőle a víz, és ez folyik tovább a patakon. Ha több víz érkezik, mint ami a zsilipen kivezethető, akkor indul meg a tározás."

A Szombathely központtal működő Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megvalósított építési programban (térkép) Kőszegdoroszló mellett Rönökön és Rábagyarmaton, valamint két zalai településen - Murarátkán és Zalatárnokon - létesült záportározó.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Szeptemberben elkészültek a záportázorók, az igazgatóság átvette üzemeltetésre, üzembe helyeztük őket, bármikor, ha jön egy zápor, eredményesen tudunk védekezni."

A szélsőséges csapadékviszonyok és a villámárvizek a klímaváltozás egyre gyakoribb következményei. A kőszegdoroszlóiak szeretnék elérni, hogy a közeljövőben a Doroszló-patakra és épüljön egy záportározó, akkor lenne teljes biztonságban a település.