Hírek

A hiányszakmák továbbra sem keresettek

2011. február 22., 17:17
Pénteken járt le a középiskolai jelentkezési lapok leadásának határideje. Az adatok azt mutatják, hogy továbbra sincs jelentős változás a diákok preferenciáiban: a hiányszakmákra kevesen jelentkeznek, a divatszakmák viszont továbbra is népszerűek.
A hiányszakmák továbbra sem keresettek

A munkaerőpiaci igények dacára fodrásznak, bútorasztalosnak és pincérnek jelentkeztek legtöbben, míg olyan hiányszakmákra, mint a hegesztő vagy géplakatos kevesebb végzős nyolcadikos jelentkezett, mint tavaly.

"Az elmúlt tanévben 334 jelentkezés volt, idén pedig 281 jelentkezési lappal zárult a felvételi időszak."-  A Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola igazgatója Balogh Gabriella is meglepődött a jelentkezési adatokon. Azt mondja, ezek a számok még csalósak is, hiszen van, aki csak második vagy harmadik helyen jelölte meg az iskolát.

Balogh Gabriella - igazgató, Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola
"Szombathely vezető cégei pontosan azt keresik, akiket mi képezünk, de a jelentkezésekből azt látom, hogy csökkent a jelentkezők létszáma, de nem tudjuk, hogy ez a létszám mit jelent."


Tavaly három szakiskolai és két szakközépiskolai osztályt indítottak, kifejezetten a jelenlegi munkaerő-piaci igényeket kiszolgáló szakmákban, ám idén még az is lehet, hogy nem tudnak 5 osztályt indítani a Puskásban. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési koordinátora szerint is vannak érdekességek az idei jelentkezési adatokban.

Héger István - regionális képzési koordinátor, VMKIK
"1-2 szakmában sajnos ellentétes jelenség tapasztalható, mint a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság döntése, például fodrászoknál szakképzésében emelkedett a belépők száma."

 

Pedig a fodrász szakon már eddig is túlképzés volt - mondja a szakember. A legfrissebb adatokból az is kiderül, hogy a könnyűipari képzések ismét vonzók a fiatalok körében, hiszen női szabónak - amely szintén támogatott hiányszakma - csaknem egy osztálynyival jelentkeztek többen, mint tavaly. A mezőgazdasági gépszerelő szakma is szimpatikus a fiataloknak. Viszont hegesztő, géplakatos vagy burkoló ugyanannyi, vagy kevesebb végez majd három, illetve négy év múlva, mint eddig. A felvételi adatokban az a legelkeserítőbb - teszi hozzá a regionális szakképzési koordinátor, hogy a mostani jelentkezési adatok azt mutatják, hogy négy év múlva sem oldódnak meg a munkaerőpiaci problémák, nem lesz több a szakember.