Hírek

A kockázatmentes területen lévő kút tulajdonosa megúszhatja az engedélyeztetési procedúrát

2023. május 25., 22:04

Az új szabályok szerint a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területen lévő kút tulajdonosa megúszhatja az engedélyeztetési procedúrát. Csak akkor kell bejelentést tenni a kútról, ha az vízbázist érintő területen létesült.

A kockázatmentes területen lévő kút tulajdonosa megúszhatja az engedélyeztetési procedúrát

Az éghajlatváltozás miatt egyre jobban felértékelődik a víz szerepe, ezért az unió szükségesnek látta a vízkészletek felmérését. Magyarország is megkezdte víztartalékaink hosszútávú kezelhetőségének vizsgálatát. Az előírások szerint a vízkivételi rendszereket listába kell venni, hogy a vízkészlet-gazdálkodás tervezhető legyen. Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy az engedély nélküli fúrt vagy ásott kutak fennmaradási engedélyét utólagosan év végéig lehet bírságmentesen kérelmezni. A várható jogszabály-módosítás azonban jelentős könnyítést hozhat a magánszemélyek által létesített kutak esetében.

Károlyi Ákos - jegyző
“A fúrt és ásott kutak tekintetében jogszabály-módosítás várható, hiszen a törvényalkotó az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatát benyújtotta. A tervezett módosítás lényege egy könnyítés, és azon fúrt és ásott kutak tekintetében, amelyek magánszemélyek tulajdonában lévő területen vannak, és nem érintenek vízbázist, a tervezet szerint nem kell semmilyen bejelentést és semmilyen engedélyt kérni.”

További kritérium még, hogy a kút mélysége nem haladhatja meg az ötven métert. Hogy az adott kút vízbázist érintő területen található, avagy sem, azt a Polgármesteri Hivatal kommunális irodájában lehet majd kideríteni. Augusztus 31-ig elkészül az a frissített térkép, amelynek segítségével beazonosítható lesz a kutak fekvése a vízbázishoz képest.

Károlyi Ákos - jegyző
“Ha a kút az továbbra is vízbázist érintő területen található, akkor a korábbi jogszabályok által előírt eljárást folytatni kell. Tehát ebben az esetben a katasztrófavédelemhez kell ugyanúgy a kérelmet benyújtani, és vízügyi mérnöknek a szakvéleményét kell ehhez a kérelemhez csatolni.”

Az eljárás annyiba kerül, amennyit a vízügyi mérnök kér a szakvélemény elkészítéséért. A gyakorlatnak megfelelően ez kutanként körülbelül 100-150.000 forintos költséget jelent.