Hírek

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából Kőszegen feltárultak a rejtett kincsek

2021. szeptember 20., 17:49

Az érdeklődők olyan emblematikus épületekbe is beléphettek, amelyek egyébként nem fogadnak látogatókat. A Rejtett Kincsek hétvégéjén szakértő idegenvezetéssel ismerhették meg a város történelmét, például régész, művészettörténész, levéltáros segített feltárni a múltat.

 

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából Kőszegen feltárultak a rejtett kincsek

Kitárta történelmének kapuját Kőszeg a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén. A Festetich-Chernel Palota a közelmúltban újult meg, most bárki megnézhette az egykori főúri család lakhelyét. (11.51) Ez a befalazott kijárat valamikor a rózsakertbe vezetett, a földszinti konferenciaterem falain pedig a kővályúk árulkodnak arról, hogy ez volt a palota lóistállója.

Győrffy Gábor – turisztikai menedzser, Kőszeg
„Amikor sétálunk, és látunk valakit, érdeklődést kelt bennünk, jó érzést, érdekes ember lehet, de mikor megszólal, az egy másik történet. És itt ma nagyon szépen szólnak ezek az épületek. Az ezekben élt emberek történetei, sorsa szólal meg.”

A Sgraffittós-ház Kőszeg történelmi belvárosának egyik legszebb reneszánsz épülete, 1560 körül építették, olasz neve a különleges vakolatdíszítésére utal. A Kraft program keretében 2018 nyarára újult meg a ház, amelyben a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének könyvtára és a kutatóközpontja működik.

"Ágyútoronyról beszélünk, ez nem azt jelenti, hogy egyben tuszkolták fel az ágyúkat."

A Zwinger, vagyis Öregtorony történetéről mesélt az érdeklődőknek a régész. Itt látható egyedüliként az ősvárosfal, amely Kőszeg alapításakor épült.

Benkhardt Lilla régész
„Ilyen falakat máshol nem lehet látni, annak ellenére, hogy vannak álló falak, de azok később épültek, tehát a XIII. század végéről és a XIV. század elejéről csak itt vannak, illetve a Poncichternél van még egy kis szakasz. Azért olyan fontos, és az egyik legemblematikusabb épület, ami itt helyezkedik el ebben a vár-városszerkezetben a városnak a délnyugati sarokpontján lévő Zwinger.”

Az egykori ágyútorony későbbi hasznosítására több ötlet is volt.

"A városi borok tárolására használták."

1764-től itt őrizték Kőszeg borát, erre utal a mennyezeti stukkó, és az azóta idekerült óriási faprés. Az 1830-as években állandó kőszínházat akart a toronyban a város, ennek érdekében kötvényeket bocsátottak ki, de nem jött össze a szükséges összeg. A rejtett kincsek hétvégéjén erről is hallhattak az érdeklődők.

Mirkovics Dávid
„Nekem van egy kis történelmi érdekeltségem benne, mert a hobbim a hagyományőrzés, a XV. század és engem mindig érdekeltek a hadászatok, a védelmi rendszerek kiépítése, ez hogy is létezhetett a középkorban, és gondoltam, hogy ez hozzá kapcsolódó tudást adhat az eddigi megszerzett tapasztalatokhoz.”

Nyitott kapuk, rejtőzködő városfal és regényes sorsok tárultak fel Kőszegen a Rejtett Kincsek hétvégéjén.