Hírek

A Zöld Egyetem program keretein belül új labor jött lérte a SEK természettudományi karán

2012. szeptember 11., 17:47

Új laboratóriumokat alakítottak ki és azokat korszerű eszközökkel szerelték fel a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi természettudományi karán. A műszerek, berendezések nemcsak az oktatást, hanem az alkalmazott kutatásokat is segítik majd.

A Zöld Egyetem program keretein belül új labor jött lérte a SEK természettudományi karán

A fejlesztés része a "Zöld Egyetem" elnevezésű programnak, amelyre az intézmény négy városban összesen ötmilliárd forint uniós és hazai pályázati támogatást nyert.

Hogy ezek a régészeti ásatáson előkerült fogleletek férfitől vagy nőtől származnak-e, ezzel a géppel megállapítható. Így  az antropológusok munkáját is segíthetik a természettudományi kar munkatársai - mondja Schmidthoffer Ildikó laboráns. 

"Ez már egy olyan készülék, ami nemcsak magát az anyagot vizsgálja, hanem mennyiséget is meg tudunk vele határozni, hogy egy adott mintában milyen mennyiségű DNS vagy RNS van."

Az új mikrobiológiai laborban például szárazságtűrő gabonaféléket vizsgálnak majd vagy bekapcsolódnak az állatorvostudományi  kutatásokba. A karon több mint fél milliárd forint értékben fejlesztették az eszközparkot, 5 új laboratóriumot alakítottak ki és a régieket is korszerűsítették. Ezekkel a berendezésekkel az egyetem kutatási palettája is szélesedhet.

Prof. dr. Gyurácz József - dékán, Természettudományi Kar, NymE
"A mindennapi gyakorlatban alkalmazható, de kutatáson alapuló feladatokat is tudunk vállalni, ami az alkalmazott kutatást vagy gyakorlati hasznosítást segíti, mondjuk a környezetvédelem vagy a gyógyszeripar vagy a biotechnológia területén, vagy mondjuk műszerek tervezése során."

Ezt a  nyomtatót például mérnökök használhatják egy új termék fejlesztése közben, mert speciális műanyagból, a későbbi eszköz 3 dimenziós mását lehet elkészíteni vele - mutatja Barcza Attila, tanszéki mérnök.

"Nagyon komoly költségeket spórolhatnak meg a cégek azzal, hogy a prototípusokat ezzel a nyomtatóval kinyomtatják, így nem kell a gyártósort átalakítani, hanem kötséghatékonyan tesztelhetik a prototípusokat."

Az egyetemi hallgatók nemcsak a képzés során ismerkedhetnek ezekkel az eszközökkel, hanem akár tudományos diákköri vagy diplomamunkájuk elkészítéséhez is használhatják azokat.