Hírek

Akiket egy szív összeköt

2019. március 12., 14:20

Akiket egy szív összeköt - ezzel a címmel jótékonysági koncertet adtak tanítványai és családtagjai Németh Csabáné emlékére. A művész három évtizedig a Bartók Béla Zeneiskola zongoratanáraként több tucatnyi kiemelkedő tehetséget indított el a pályán.

Akiket egy szív összeköt

Gordonkaművész lánya, unokái, tanítványai is felléptek a Bartók-teremben Németh Csabáné emlékkoncertjén. A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett zongoratanár tavaly ősszel hunyt el. Lánya elmondta, hogy a koncertről már akkor is szó esett.

Jádi-Németh Andrea
“Sajnos a temetésén beszéltük meg, hogy a 70. születésnapjára ők is terveztek egy meglepetéskoncertet, és igazából mi, a lányai is szerettük volna, akkor valahogy nem értek össze a szálak, és remélem, hogy azért fentről most is hallani fogja.”

A fellépők között volt Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész is, de Németh Csabáné unokája, Simic Aleksander is, aki az MTVA egyik tehetségkutatójának különdíjasa volt. A többi között Mozart, Brahms, Debussy, Csajkovszkij és Liszt Ferenc jól ismert dallamai is felhangzottak a Bartók-teremben.

Császár Zsuzsanna - docens, Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
“Nagyon szigorú volt Lenke néni, de rendkívül következetes, nagyon sok energiát fektetett a tanítványaiba, és végtelen nagy szeretettel tanított minket.”

A közönség soraiban helyet foglaltak a zongoratanár egykori kollégái, tanítványai, rokonai mellett a város vezetői is.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Ezek az események mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szombathelyiek itt jól éljék meg életüket, jól érezzék magukat. A mai alkalom egyébként egy megemlékezés a nemrégiben elhunyt Németh Csabánéról, akit nagyon-nagyon sokan ismertek a városban, híres zongoraoktató volt, úgy gondolom, hogy dicséretes, hogy emlékét így ápolják.”

A jótékonysági emlékkoncert kedvezményezettje - a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Csodalámpa Alapítvány - több mint háromszáz ezer forintot vehetett át. A tervek szerint évente megszervezik az eseményt, amely ezúttal mintegy három órán át nyűgözte le a közönséget.