Hírek

Az 1848-as forradalom 175. évfordulója Szombathelyen

2023. március 15., 18:45

A Petőfi-szobornál, a Március 15. téren és a Savaria Múzeum kertjében ünnepelte a város az 1848-as forradalom 175. évfordulóját szerdán. A szeles idő ellenére sokan vettek részt a megemlékezéseken.

Az 1848-as forradalom 175. évfordulója Szombathelyen

Nemzetiszín papírzászlókat, kokárdákat és virágokat tűztek a szombathelyi iskolások és óvodások a Petőfi-szobor talapzata mellé. Itt gyülekeztek az ünneplők szerdán reggel.

"Olyan újat hozott, ami az előzményekből egyáltalán nem köveztekett."

Prikazovics Ferenc Szerb Antal: Petőfi című művéből idézett, melyben a szerző döntő fordulatnak nevezi a költő munkásságát a magyar irodalomban. A szobornál koszorút helyeztek el a szombathelyi önkormányzat, a Vas Vármegyei Kormányhivatal és a Fidesz helyi vezetői, majd a résztvevők a 11-es huszárok vezetésével átvonultak a Március 15. térre, ahol Szombathely Város Fúvószenekara játszott katonai indulókat.

A huszár hagyományőrzők vezetője Nemény András polgármestertől kért engedélyt a zászlófelvonásra.

A Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, a zászlót erős szél lengette meg az ünnepen. Szabó Róbert Endre színész mondott verset, majd az ünneplők a múzeumkertbe, a megemlékezés fő helyszínére vonultak. A Savaria Múzeum lépcsőjén Horváth Soma alpolgármester emlékezett a forradalom vívmányaira. Úgy fogalmazott: meghatározó nemzeti ünnepünk március 15., hisz ez a nap múlt és jelen összefonódása minden magyar számára.

Horváth Soma - alpolgármester
"Fontos a gyermekeknek, a fiataloknak és fontos kell, hogy legyen nekünk, felnőtteknek. De ami ennél még meghatározóbb: az március 15. üzenete az utókornak. Hisz mik azok a szavak, amik a 175 évvel ezelőtt írott 12 pont elején szerepelnek? „Béke, szabadság és egyetértés.”

"Ne törődj vele, hogy mit mondanak."
Az ünnepi műsorban Ihász Dominika és Iszak Péter énekelt, majd a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai idézték fel a forradalom eseményeit, hangulatát.

"Széles földön, folyókon át."

A produkcióban elhangzott többek között a Nemzeti dal, versek és rockopera-részletek is, a fiúk pedig eljárták a huszárok toborzótáncát.

"Nehezen esik a járás."

Az ünnepségsorozat koszorúzással ért véget. A szombathelyi önkormányzat, a kormányhivatal, az Éljen Szombathely frakció, a Fidesz vezetői, továbbá számos társadalmi szervezet, párt és intézmény képviselője hajtott fejet Horváth Boldizsár egykori igazságügyminiszter szobra előtt.