Hírek

Bloomsday huszonharmadszor

2017. június 19., 16:30

A szombathelyi születésű Leopold Bloom, azaz Virág Lipót egyetlen napját, 1904. június 16-át meséli el James Joyce ismert műve, az Ulysses. A főhős történetét 1954. óta ünneplik a Joyce rajongók Bloomsday-ként. Szombathelyen 23. alkalommal tartották meg a művészeti fesztivállá bővült rendezvénysorozatot.

Bloomsday huszonharmadszor

Az ír majd a magyar himnusszal kezdődött a két ország kulturális kötődését is erősítő Bloomsday, ezután korabeli ruhákba öltözött középiskolások táncát élvezhette a közönség a Fő téren, a 41-es számú ház előtt, amely a krónikák szerint James Joyce főhősének otthona volt az 1800-as évek közepén. A Blum-nap résztvevőit, és az érdeklődőket Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte.

Hende Csaba országgyűlési képviselő
Többször is járhattunk Írországban, és mindig meglepett az a hasonlóság, az a kézzel tapintható nagyfokú rokonság.

A szombathelyi Bloomday-en részt vett az ír nagykövet is, aki elmondta, országa nagyra értékeli a város kulturális törekvését, amely az ír-magyar barátságot tovább erősíti.

Pat Kelly - ír nagykövet
Joyce művének köszönhetően tényleg bekerült Szombathely a világirodalom legfontosabb művei közé. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sok ír látogat Szombathelyre, és nagyon sok ember áll meg James Joyce szobra előtt. Azonkívül utal a kulturális kapcsolódásra az is, hogy a két nemzet között számtalan hasonlóság, történelmi és attitűdbeli hasonlóság is van.

A szombathelyi Bloomsday valódi összművészeti fesztivál.

Prieger Szabolcs - igazgatóhelyettes, AGORA
Nagyon mélyen benne van az ír-magyar barátság, hiszen minden évben tiszteletét teszi az ír nagykövet úr, fantasztikus ír zenéket hallgathatunk, ír sört ihatunk és a kortárs művészetnek az irodalomtól a zenéig, a képzőművészettől a fotóig sok oldalát villantja meg az idei Bloomsday is.

A rendezvényen csapra vertek söröshordót, így az ír sört minden érdeklődő megkóstolhatta. A résztvevők korabeli ruhákba öltözve élhették át 1904. június 16-a hangulatát, és természetesen idén sem maradt el a pecsételés. A Bloomsday feliratokat porcukorral hintették fel a Fő téren. Miközben a színpadon a zenekarok blues legendákat és ír kocsmazenét játszottak.