Hírek

Épül a dozmati tározó, megszűnik az árvízveszély

2019. április 25., 14:04

Öt település, köztük Szombathely árvízvédelmét oldja meg az épülő dozmati víztározó, amely az Európai Unió támogatásával, közel 2,4 milliárd forintból létesül az Arany-patakon. A térség az 1965-ös árvíz óta 50 évet várt a beruházásra, amelynek készültségi foka jelenleg 60 százalékos. A munkálatok várhatóan szeptemberben fejeződnek be.

Épül a dozmati tározó, megszűnik az árvízveszély

Már szerkezetkész a vasbeton leeresztő műtárgy, ami az átengedhető víz mennyiségét szabályozza majd. Épül a 421 méter hosszú, 8 méter magas völgyzáró gát, valamint az állandó vízfelületű tó mellett húzódó oldaltöltés és az Arany-patak új medre is Dozmaton. Tavaly decemberben kezdődtek a víztározó kivitelezési munkái.

Szabó Attila - építésvezető
"A dozmati tározó komplexen olyan 60 százalékos készültségi fokban áll. A völgyzárógát földmunkája durván 46 ezer köbméternyi kötött anyag beépítését foglalja magában, ebből jelenleg 40 ezer köbméter került beépítésre."

"A nagyszülői ház az északi sarkánál alá is mosódott."

Az 1965-ös szombathelyi árvíz után fogalmazódott meg az igény a térséget védő árvízi tározók építésére - idézte fel Hende Csaba országgyűlési képviselő. 2010-ben a Gyöngyös műcsatornán elkészült a lukácsházi létesítmény, 2015-ben pedig a Modern Városok Program egyik első elemeként megállapodás született a dozmati beruházásról is.

Puskás Tivadar - polgármester
"Ezzel a most épülő, és a remélhetően egy-két hónapon belül elkészülő dozmati víztározóval teljessé válik Szombathely védelme, árvízvédelme. Ez óriási nagy eredmény."

Közel 80-an vettek részt azon a helyszínbejáráson, amelyet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezett szerdán az érdeklődők számára.

"Egy önműködő létesítmény, ezt tudja szabályozni majd az igazgatóság védelmi időszakban, ezen kívül a mezőgazdasági művelés továbbra is folyhat a területen."

A többnapos, intenzív eső után kialakuló villámárvizek valós veszélyt jelentenek ma is. A 44 hektáros tározótér több mint egymilliárd köbméter vizet lesz képes befogadni.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Hogyha az Arany-patak vízhozama 25 m3 fölé kerül, működésbe lép a tározó, mert az alatta lévő meder Sé, Torony és Szombathely területén körülbelül ilyen vízhozamot tud kiöntésmentesen levezetni. Az ennél nagyobb vízhozamokat a vízszintszabályozó műtárgy nem engedi tovább."

A beruházás révén javul a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlása és vízminősége. A Dozmaton létrejövő héthektáros tó pedig a térség új látványosságává, és gazdag vizes élőhellyé válhat a jövőben.