Hírek

Equus - angol dráma a színházban

2020. január 31., 23:16

Peter Schaffer angol drámaíró Equus című darabja a Weöres Sándor Színház legújabb kamaratermi bemutatója. A megtörtént eseményeken alapuló történet egy kamaszfiú borzalmas bűntette körül bonyolódik, miközben a normalitás kérdését boncolgatja. Vajon jobb-e a társadalmi elvárásokba simuló örömtelen élet, mint az olykor devianciába átcsapó szabadság?

Equus - angol dráma a színházban

A 17 éves Alan lovardában dolgozik kisegítőként. Egy éjszaka vasszerszámmal megvakít hat lovat. Megdöbbentő tettére látszólag nincs magyarázat. Az ügyében eljáró bírónő igyekszik megmenteni a fiút, pszichiáterhez küldi, aki visszavezetheti a normális életbe.  

"Martin, ez a legsokkolóbb eset, amit tárgyaltam. Az ítélkező tanács börtönbe küldené a fiút, egy életre, ha sikerül neki. Két óra kemény érvelésbe került, hogy hozzád küldjék."

Martin Dysartnak sikerül közel férkőznie a fiúhoz, ám a terápia során elbizonytalanodik. Vajon az ő saját sivár élete, vagy Alan képzeletvilága és szenvedélyessége hozhat igazi boldogságot? És helyes-e valakit a normálisnak mondott keretek közé visszaterelni, ha azzal elveszíti a személyisége lényegét?

Jordán Tamás - színész
"Belekerül a pszichiáter egy olyan világba a fiú által, ami számára teljesen ismeretlen, az eddigi gyakorlatnak is, amit megszokott, teljesen ellentmond, elkezd megzavarodni, hogy mi a normális és mi nem, mi a deviáns és mi a nem deviáns."

"Akkor gyerek voltam, amit mondtam magának. Ültem elöl a lovon, éreztem az izzadságot a nyakáról a lábamon."

Alan sajátos rendszert alakít ki, amiben a maga módján boldog. Közben tipikus kamasz: küzd a társadalmi normákkal, az apja elvárásaival, az anyja vallásosságával. Major Erik negyedéves színészhallgatót először láthatja a szombathelyi közönség.

Major Erik - színész, egyetemi hallgató
"Ő boldog, és azt hiszem, a többiek nem boldogok. nem ő a legnagyobb vesztese ennek a darabnak, hanem elsősorban a pszichiáter, de a szülők, akik leélnek úgy egy életet, hogy soha nem éreznek még csak hasonlót sem, mint ő."

"Melyik szülőd tiltotta meg, hogy tévét nézzél. Anyád, apád, vagy mindkettő?"

Zsótér Sándor háromszereplős Equus-feldolgozása más, mint az eddigiek. A színészek több karaktert is megformálnak, a váltások élesek, ami a művészektől és a nézőtől is fokozottabb figyelmet kíván. Nagy-Bakonyi Boglárka játssza az összes női figurát. Ezekben közös, hogy a fiúért dolgoznak, de nem ismerik fel, hogy rosszul szeretik őt.

Nagy-Bakonyi Boglárka - színész
"Mindegyik nagyon nehéz, mert én nem voltam még ilyen élethelyzetekben. Jill, egy fiatal lány, ő áll hozzám legközelebb, de nehéz feladat, de anyát játszani ugyancsak nehéz feladat."

Az Equus nehéz témát dolgoz fel, 16 éven aluliaknak nem ajánlott. A kétfelvonásos darabot a Márkus Emília-teremben játsszák.