Hírek

Erdővédelem - interaktív előadássorozat a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt hatásáról

2022. május 23., 18:15

Az erdők-, a klíma védelme érdekében indított interaktív előadássorozatot a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal. Az osztrák-magyar együttműködésben megvalósuló Rein-Forest elnevezésű program arra hívja fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás felgyorsult, lassításáért mindenkinek tennie kell. Az erdei ökoszisztéma sokszínűségének fenntartásához emberi beavatkozásra lesz szükség.

 

Erdővédelem - interaktív előadássorozat a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt hatásáról

Hatalmas szélvihar pusztított 2017-ben: csak a Kőszegi-hegységben 3 ezer m3-nyi fát döntöttek ki az erős lökések. A szélsőséges időjárás is a klímaváltozás következménye. A globális felmelegedés erdeinkre gyakorolt hatása a fő témája a Vasi Ifjúságért Egyesület szervezésében megvalósuló programsorozatnak, amelynek 3. állomását Szombathelyen, a Herényiek Házában tartották, telt házas érdeklődés mellett. A probléma már most mindenkit érint – hangsúlyozta a pódiumbeszélgetésen Bogáti András, aki túravezetőként, natúrparki alelnökként és vállalkozóként is a zöld utat járja.

Bogáti András – alelnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület
„Felhívjuk a figyelmet: az erdőink miért fontosak, de az erdő kapcsolatban van az egész életünkkel, az egész egy hatalmas körforgás. A Földünket meg kell védeni, nem is Földet, hanem a földi életet. A Föld forogni fog tovább, az előadásokon el szoktam ezt mondani, csak mi emberek, az élőlények lehet, hogy ki fognak halni ha így folytatjuk, és nem állunk mellé.”

A méhész nem csak a méhek világnapján, május 20-án volt a vendége az előadássorozatnak. A beporzók az egyik nagy vesztesei a klímaváltozásnak. Horváth Antal szerint az országban 25-30 %-os a méhveszteség.

Horváth Antal – méhész
„Nekünk, méhészeknek a biodiverzitás, a sokszínűség elengedhetetlen, mikor egy erdőrészlet több fafajból tevődik össze, az nekünk egy paradicsom. Az a legszebb ebben, hogy az erdőt nem permetezik. Oda bátra bemehetünk, védjük a virágokat, védjük a természetet, védjük az ökoszisztémát.”

A Gothard iskola biológia-környezettan tanára Lukács Gábor arról beszélt, hogy fontos a személyes példamutatás. Kalauz József gomba szakellenőr pedig az erdőkben végbemenő körforgásban a gombák szerepét ismertette. A program fontos tanulsága, hogy nem szabad felélnünk a máért a holnapot.