MNB - 2
MNB

Hírek

Fényszennyezés - Érdekes eredményekkel zárult az egyetemi kutatási program

2022. január 21., 19:04

Korunk egyik legnagyobb problémája a fényszennyezés. A mesterséges megvilágítás beavatkozik a természet rendjébe. Nemrég lezárult az egri, a szombathelyi és a kaposvári egyetem tudományos projektje, mely a térség fényszennyezési problémáit tárta fel. A kutatás egyik legfontosabb aspektusa az állat- és növényvilágra gyakorolt hatás volt.

 

Fényszennyezés - Érdekes eredményekkel zárult az egyetemi kutatási program

Aurora borealis, azaz északi fény. A pityerszeri skanzen csillagos ég alatt. 2017-ben indult és nemrég zárult az a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatási program, amelyben az ELTE Savaria Egyetemi Központ is részt vett. Ehhez kapcsolódik egy kiállítás a campus aulájában, művészi felvételekkel.  

Skribanek Anna - oktató, Növénytani Tanszék, ELTE-SEK
,,6 másodperces expozíció és 28 kép kerül egymásra , és az van síkba kiterítve tehát a fölöttünk lévő domborulat egy síkba van elhelyezve és mesterségesen a színek megerősítve, mert az éjszaka színeit a szemünk nem látja jól.,,

A képeken a tejút úgy látható, ahogy már 60 éve nem engedte megmutatni magát a fényszennyezés miatt. Utóbbi nem csupán a látképen ront, az emberekre is komoly hatást gyakorol. Évente 5-10%-al nő a fényszennyezés, mert a világítótestek egyre olcsóbbak.

Skribanek Anna - oktató, Növénytani Tanszék, ELTE-SEK
,,A rövid hullámhosszok az ember szempontjából az alvást azt gátolják , a melatonin termelést, ami az éjszakai alváshoz szükséges ,tehát az alváshormonunk, az 484 nanométer, ez egy hideg fehér kékes , tehát egy kék színű fény , de egy hideg fehér fényben nagyon jelentős mennyiségben van. Ez tulajdonképpen nem  engedi, hogy ez a hormon termelődjön és nem fogunk tudni aludni tőle.  

A mesterséges fény eltéríti a rovarokat, ami így befolyásolja a beporzást. A növényvilág különbözőképpen reagál a többletvilágításra.

“A növekedést azt pl. a salátánál például segíti a hideg fehér, a paprikánál viszont a meleg fehér, tehát nem egyformán fognak válaszolni a növények. Tehát a bazsalikom az nem fog virágozni, de a növény az nagyobb lesz.”

Van, amelyik növény aktívabban fotoszintetizál, és gyarapodnak a levélszövetei. Más elfelejt virágozni.

Dani Magdolna - oktató, Biológiai Intézet, ELTE-SEK
“A hagyományos nátrium lámpák esetében , illetve a kompakt fénycsők esetében is ahol ilyen 2500-as , 3000-es színhőmérsékletről beszélhetünk, ott tulajdonképpen ezek a pozitív hatások megnyilvánultak, a hideg-fehér led lámpák fényszennyező hatása esetében viszont a fotoszintetikus aktivitásban, a lvél szöveti gyarapodásában is gátló hatást tapasztaltunk”

A lakásokba tehát érdemes meleg fényű lámpát választani, és ügyelni arra, hogy közvetlenül lefekvés előtt ne használjunk elektromos eszközök.