MNB - 2
MNB

Hírek

Gazdag Erzsi születésének 100. évfordulójára emlékezett a város

2012. november 14., 17:11

A nevét viselő óvodában verses műsort adtak a gyerekek, megkoszorúzták a költőnő sírját, és leleplezték emléktábláját egykori lakóházán. Több generáció nőtt föl Gazdag Erzsi költeményein, a gyerekek ma is szívesen tanulják, szavalják ezeket. Kötetei meghaladták a milliós példányszámot.

Gazdag Erzsi születésének 100. évfordulójára emlékezett a város

A Gazdag Erzsi Óvoda 1997-ben vette fel a szombathelyi születésű költőnő nevét, hogy így tisztelegjen emléke előtt. Valamennyi szombathelyi büszke lehet Gazdag Erzsi munkásságára - mondta köszöntőjében az óvodavezető.

Molnár Anikó - óvodavezető, Gazdag Erzsi Óvoda
"Gazdag Erzsi halhatatlan gyermekköltővé vált. Kedves, szép csengésű rímei, a ma már felnőtt nemzedék számára is feledhetetlenek."

A Mackó csoport kis ovisai verses műsorral készültek a költőnő születésének jubileuma alkalmából. Az óvónők által manapság használt könyvekben több mint 100 költemény olvasható Gazdag Erzsitől. Azok, akik a 40-es években először tanulták ezeket az iskolában, már dédnagymamák, dédnagypapák lettek - mondta Merklin Tímea, a Gazdag Erzsi életéről szóló kötetek szerzője.

"Itt született az a számtalan kötetre való vers, ami ma is alapanyag a legkisebbek szép magyar beszédre nevelésében, sőt zenei nevelésében. Gazdag Erzsi óriási hatással volt, és ma is óriási hatással van a gyerekekre."

A jubileum alkalmából versillusztrációs pályázatot hirdettek, amelyre több mint 120 rajzot küldtek be a gyerekek.

Korábban bábjátékos találkozót is szerveztek a költőnő tiszteletére. A győztes produkció A békakirály lett, melyet Döbrösi Viktória, az Aranyhíd Nevelési Központban tanuló autista kislány és felkészítő tanára elő is adott a mai ünnepségen.

A Jáki úti temetőben, Gazdag Erzsi sírjánál is szavaltak a gyerekek, majd tisztelői koszorút és mécseseket helyeztek el. Az ünnepség a költőnő egykori lakóházánál folytatódott. Gazdag Erzsi 1974-ben költözött a Petőfi Sándor utcába, itt élt halálig. Ezt mától emléktábla jelzi, amely Lieb Roland Ferenc alkotása. Ő nyerte a Szombathelyi Szépítő Egyesület képzőművészeti pályázatát. Az avatón Fűzfa Balázs a Gazdag Erzsi Alapítvány kuratóriumának tagja méltatta a költőnő munkásságát.