Hírek

Időcsiga a Savaria Múzeumban

2011. április 04., 15:53
Az elmúlt 10 év Vas megyei őskoros régészeti leleteiből nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A legfrissebb maradványok egy ikervári ásatáson kerültek elő, de láthatók a tárlaton többek között szombathelyi, toronyi, vépi és séi leletek is.
Időcsiga a Savaria Múzeumban

A kiállítás jelképe az időcsiga, mely végigvezeti az érdeklődőt a neolitikumtól egészen a vaskorig.

 

Mintegy 6000 évet ölel fel a Savaria Múzeumban nyílt kiállítás. A tárlat rendhagyó módon csigavonlaban jeleníti meg az idő múlását, annak lassúságát, és gyorsulását. A kiállítás jelképe az időcsiga, mely táblákkal segít eligazodni, melyik korból származnak azok a leletek, melyeket a régészek egy-egy ásatás idején találtak. De a csiga nemcsak az idő megjelenítésének módja, hanem a környezetrekonstrukcióhoz kapcsolatos vizsgálatok egyik eleme is.

Farkas Csilla - a kiállítás főrendezője
"Az ásatásokon természettudományos kutatásokat is folytatunk. Az ott előkerült csiga és kagyló leletekből a malekológia tudománya következtet az egykori környezetre is, tehát hogy milyen körülmények között települtek meg 5-8 ezer évvel ezelőtt az emberek."


A tárlathoz kapcsolódóan gyerekfoglalkozásokat is tervez a múzeum, hiszen a fiatal korosztály a legfogékonyabb a történelmi emlékek megismerésére. Ehhez külön gyerekfoglalkoztató füzet készül. A kiállításon egy csigagyűjtemény is látható. De megismerhetik azokat a régészeket is, akik ezeket a kutatásokat végezték a megyében. A tárlat szeptember 10-ig lesz látható a Savaria Múzeum nagytermében.