MNB
MNB - 2

Hírek

Integrált növényvédelem

2014. február 05., 18:09

Fontos lenne, hogy a gazdák megismerjék és alkalmazzák az integrált növényvédelem előírásait. Ez nem csak környezetkímélő, hanem egyben hatékony technológiát  is jelent, amely a különféle növényvédelmi módszerek összehangolt alkalmazását összeköti a kártevők előrejelzésével. A szakemberek ennek részleteivel ismerkedhettek meg egy vasszécsenyi fórumon.

Integrált növényvédelem

Ikervár környékén permetezett tavaly tavasszal ez a traktor. A szükséges gyomírtást korszerű növényvédőszerekkel végezték. Az integrált növényvédelem alapja a megelőzés: a helyi adottságokhoz alkalmazkodó, a betegségeknek ellenálló fajták választása, és azok ellenálló képességének fenntartása a megfelelő termesztéstechnológia megválasztásával. A kártevők elleni védekezés az előrejelzések figyelembevételével történik.

Both Gyula, megyei elnök - Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Nem csak a kemikáliáknak a használata hanem azok a rendelkezésre álló eszközök: biológiai növényvédelem, hőkezelés, megszüntetjük a gyomokat, művelőeszközök. minden olyan eszköz ami csökkenti a kemikáliák használatát és növeli az élelmiszebiztonságot.

A vasi gazdáknak is fontos a folyamatos ismeretszerzés, hogy így hatékonyabban tudjanak dolgozni. Ezt segítette egy vasszécsenyi fórum is.

Janzsó László, termelő, Sé
Úgy érzem fontos elmenni  a szakmai napokra, mert ha egy mondatot hallunk amiből tanulunk akkor már megérte eljönni.

A fórumon a gazdák arról is tájékoztatást kaphattak, hogyan lehet a kis területeken termesztett növényeknél alkalmazni a növényvédelmi technológiákat. A légi növényvédelemről, a méhmérgezések ügyében lefolytatott vizsgálatokról is szó esett. Az integrált növényvédelem szabályait , a termelőknek fontos rendeleteket is megismerhették a résztvevők. És a jövőképről is hallhattak.

Gábriel Géza, ig.helyettes - NÉBIH
Egy magasabb, nem kötelező, önkéntesen választott. Magasabb követelményrendszert megfogalmazó integrált gazdálkodási technológiának a bevezetésére. Ez egy védjeggyel párosuló technológiai rendszer lesz. Ennek a jogszabályi meghatározása még folyamatban van. Ez az idei év nagy kihívása számunkra is.

A hatékonyabb gazdálkodással javulnak a magyar agrárium versenypozíciói. Emiatt is fontos, hogy a mezőgazdaságban dolgozók is folyamatosan képezzék magukat, új és új ismereteket szerezzenek.

Pusztavámi Márton, vas megyei elnök - NAK
Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a lényegesen magasabb színvonalon tudjunk mezőgazdasági anyagot termelni az ország számára, de betartva ezeket az előírásokat. Itt kell egy nagyon lényeges  előrelépésnek megtörténni.

A tervek szerint a vasi kamara előadássorozatot is indít, hogy az aktuális kérdésekről tájékoztatassák az ágazatban dolgozókat és olyan ismereteket adjanak át amelyek segítik a hatékonyabb és eredményesebb gazdálkodást.