Hírek

Jordán Tamás jutalomjátéka

2019. október 25., 14:59

1997-ben a Merlin Színházban mutatták be Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című, díjnyertes darabját, amelyben Jordán Tamás élete egyik legkiemelkedőbb alakítását nyújtotta. Húsz év után a Weöres Sándor Színház színpadán formálhatja meg újra a kisszerű, egykori III/III-as ügynököt, aki tanácstalanul bolyong a saját életében.

Jordán Tamás jutalomjátéka

Tériszonyos rendőr igyekszik lecsalogatni télvíz idején a Nyugati Pályaudvar tetejére tévedt öreget.

"Csak mégis, nem? Szólhattak volna a maga kollégái."

Márton partjelző, aki 12-szer lengetett az NB I-ben, és egyszer majdnem meccset is vezetett, most a Nagy Világatlasszal a kezében, céltalanul rója az újpesti utcákat. Kocsmai törzsvendég, egykori lepkegyűjtő, és volt III/III-as ügynök, akinek a vállán ott az egész 20. század. Sorsában a késői Horthy-kor és a szocialista évtizedek kisembereinek teljes reménytelensége összesűrűsödik.

Jordán Tamás - színművész
"A Hamvainak az írását azért szerettük sokan, mert ő nem egy olyan III/III-ast akart ábrázolni, akit meg kell vetni, le kell köpni, ki kell zárni a társadalomból, hanem egy olyan kisembert, aki nagyon hitt mindabban, ami őt körülvette. Azt gondolta, ő egy ügyet szolgál, ostoba kisember, nem gonoszságból csinálta, hanem kötelességtudatból."

"Nem lehet később! Ez az utolsó esélyem. Próbáljuk meg, kérlek!"

Márton mogorva ember, senkihez nincs egy kedves szava, feleségével érzéketlen, nincsenek barátai. Élete értelmetlen, mintha meg sem történne, akár az a bizonyos, köd miatt elmaradt futballmeccs.

"Tehát 20 év ... bocsánatot kérek."

Hamvai műve a rendszerváltást követő években született, amikor az ügynöklisták lázban tartották a közvéleményt. Ám a történet húsz év után is maiként hat.

Valló Péter - rendező
"Nagyon velünk élő, jelen való konfliktus, hogy az embernek minden időben kell egy értelmes stratégiát kidolgozni arra, hogyan lehet épelméjűen végigélni az egész életet a világnak ebben a térségben. Mindezt nem valami keserves szomorúsággal teszi, hanem végtelen humorral."

"Vagy negyed órát...pult alól."

A történet különböző idősíkokon játszódik, ami nagyfokú koncentrációt kíván a színészektől. Jordán Tamás 57 évesen formálta meg először Márton partjelzőt, most életkorban csaknem utolérte legendás szerepét. Számára mindez jutalomjáték: alkalma nyílik arra, hogy a figura új mélységeit bontsa ki. A Márton partjelző fázik premierje pénteken 19 órakor kezdődik a Márkus Emília-teremben.