Hírek

Jövőre ünnepli 20. évfordulóját a szombathelyi Bloomsday

2013. június 17., 18:30

A rendezvény, amelynek alapjául az a tény szolgál, hogy James Joyce Ulysses című regényének főhőse szombathelyi származású volt - idén is várta a látogatókat.

Jövőre ünnepli 20. évfordulóját a szombathelyi Bloomsday

Az Ulysses írója 19. alkalommal „szemlélhette” a tiszteletére összegyűlteket a Blum család egykori otthona, a Főtér 41. sz alól. (szobor képe..)

Prieger Szabolcs, szervező, AGORA
19 évvel ezelőtt néhány szombathelyi képzőművész úgy gondolta, megragadja azt a kínálkozó lehetőséget, hogy James Joyce Ulyssesének főszereplje szombathelyi származású és eköré épít egy kortárs művészeti eseményt. Ez egy pici performance-szal indult és lett belőle az ami most, egy teljes napos kortárs művészeti fesztivál.

A Bloomsdayre Írország nagykövete is ellátogatott-és elsőként ő helyezte el az idei rendezvény hagyományos pecsétjét is.

A rendezvényre ezúttal is számos látogató érkezett.Közöttük olyan is akadt, aki a helytörténészek kutatásai nyomán maga is érdekes adatokra bukkant.

Spiegler Tibor
Nagyon szeretem ezt a Blum kultuszt,másrészt ez egy nagyszerű ünnep a városban és mindig kiváló emberek voltak ennek a bulinak a környékén.A harmadik ok, ami kissé személyes, hogy ha az Orbán Robi kutatásai igazak ésBlum szombathelyi volt, akkor a rohonci zsidó összeírás alapján még rokonok is lehettünk!

A kortárs művészeti ünnepen megnyílt Nagy Csaba Munkácsy díjas képzőművész kiállítása is, Enigmatikus táj címmel.

Nagy Csaba, képzőművész
Engem olyan szepontból érdekel a táj, hogy hogyan helyezzük el magunkat benne, hogyan hatunk rá és hagyunk benne nyomot.És hát ezek a tárgyak erre utalnak,erre a viszonyra, amely köztünk és a természet között kialakult az elmúlt évek folyamán.

A Bloomsdayt koncertekkel, könyvbemutatóval és Joyce művének felolvasásával tették idén még emlékezetesebbé a szervezők.