Hírek

Jubilált és megújult a Bloomsday Szombathelyen

2014. június 17., 14:37

Huszadszor ünnepelték James Joyce Ulysses című művét a vasi megyeszékhelyen. Nem maradt el a porcukorszórás a Főtéren és szó volt arról, hogy állandó, egész éves kapcsolat épülhet Írország és Szombathely között.

Jubilált és megújult a Bloomsday Szombathelyen

James Joyce műve a legfontosabb kulturális kapcsolat Magyarország és Írország között – erről is szó volt a huszadik Bloomsday-en. A főtéren Virág Lipót szülőháza előtt kezdődött az egész napos ünnepség. A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar ír dalokat játszott és egy rendkívüli szobor került a térre. Idén először, de várhatóan hagyományt teremtve képzőművész egyetemisták mutatták be Leopold Bloom személyiségének meghatározó tulajdonságát, a toleranciát.

Nem maradt el a hagyományos pecsételés: porcukorral és liszttel szórták ki Bloomsday felirattal az utat a főtértől a Rákóczi utcáig.

A Bloom-napon az ír kultúra előtt tisztelegve ír sörrel is ünnepeltek az összegyűltek. A kulturális kapcsolatra egész évben szükség lenne Szombathelyen – erről is szó volt a Bloomsday-en.

Takátsné Tenki Mária – kulturális tanácsnok
„Nekem az a kívánságom, hogy ez az érdeklődés még több legyen és érjük el mi is azt, hogy Szombathelyen legyen egy igazi ír söröző, akár a Malom, akár más vendéglátóhely vegye vissza ezt a hagyományt és próbáljuk ezt a hagyományt így is ápolni, év közben is.”

Az ír kultúra százéves hagyománya a Bloomsday, az ír nagykövetség minden évben fontosnak tartja a szombathelyi ünnepet.

Maurice O’Donnell – misszióvezető helyettes, Budapesti Ír Nagykövetség
„Az idei év azért különleges, mert ez a 110. Bloomsday és 100. évfordulója annak, hogy Joyce másik jelentős művét, a „Dublini emberek”-et kiadták, és ami talán számunkra itt Szombathelyen a legfontosabb, hogy ez a 20. Bloomsday. Nekem személy szerint ez az első szombathelyi látogatásom.”

A zenének is fontos szerepe volt az ünnepen: A Bartók teremben a Savaria Szimfonikus Zenekar Joyce kedvenc dalait játszotta. Este a Zsinagóga udvaron indie-folk hangulatot teremtett a Karak zenekar.

A kortárs művészeti fesztivál sokakat vonzott és színes elemeivel új hagyományokat teremt a jövőbeli Bloom-napokra.