MNB - 2
MNB

Hírek

Megkezdődött a 34. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek

2013. október 08., 18:29

A Holdról, a fényszennyezésről, az írásbeliség előtti csillagászati ismeretekről is hallhatnak előadásokat az érdeklődők a 34. alkalommal megrendezett megyei Csillagászati és Űrkutatási Heteken. Szakemberek szerint az űr, a naprendszer,a bolygók és Földre gyakorolt hatásaik iránt napjainkban is nagy az érdeklődés.

Megkezdődött a 34. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek

Az elmúlt évtizedekben tett Holdutazások során számos alkalommal gyűjtöttek kőzetmintát az űrhajósok. A Földön is megtalálható anyagok mellett ismeretlen ásványokat is találtak. Ezért is érdekes a Hold a tudomány számára. Keletkezéséről négyféle elmélet is létezik. Ezek egyike, hogy a Hold kiszakadt a Földből - mondta a megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek nyitó előadásában Unger Zoltán geofizikus. A kutatóknak felfedeznivalójuk még bőven akad.

Unger Zoltán - geofizikus
“‘Az egész világegyetem. Azok a kisbolygók, amelyeket befoghatunk mint kisholdakat és ezekről nyerhetünk nyersanyagot. Ez kicsit  meredeknek tűnik, de csak annyi paládium van egy kisbolygón, amennyit soha nem bányásztak ki a Földön.”

34. alkalommal rendezik meg a kéthetes programsorozatot Szombathelyen és vidéki településeken. Előadásokkal, bemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket. A Naprendszer titkai sokak fantizáját izgatják.

Mitre Zoltán, szervező
“A 80-as években volt a Holdutazás, űrutazás. Akkor volt az űrszondák missziói. Akkor azután érdeklődtek. A 90-es években volt érdeklődés az ufók, ezotéria iránt. Akkor ezekkel a témákkal tudtuk behozni az embereket. Mostanában az exobolygók kutatása, Hold kutatása vonza az embereket. Hiszen egyre több helyen röppen fel a hír, hogy tervezik a Holdon lévő bányászatot.”

Ha derült lesz az idő, az egyetem csillagvizsgálójában este távcsöves megfigyelésre várják az érdeklődőket. A csütörtökön fél 3-tól pedig speciális távcsövekkel a Napot fürkészhetjük majd.