Hírek

Megszűnnek a költségtérítéses képzések?

2011. március 10., 09:31
Több felsőoktatási intézmény léte is veszélybe kerülhet, ha a parlament megszavazza a költségtérítéses képzések megszüntetését - mondták Híradónknak helyi szakemberek.
Megszűnnek a költségtérítéses képzések?

Mindkét városi felsőoktatási intézményben meghatározó része a költségvetésnek az a bevétel, melyet a hallgatók fizetnek. Ha kiesne ez a pénz, az nagyban megnehezítené a helyzetüket.

A Savaria Egyetemi Központban jelenleg mintegy 1200 hallgató fizet költségtérítést. Ez évente 250 millió forintos bevételt jelent az intézménynek. A tandíjból befolyt összeg 90 százalékát működtetésére fordítják.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök-rektorhelyettes, NymE-SEK
"Az oktatókat a munkáért bérezni kell, a viszonylag magas létszámú hallgatói állomány az feltételez egy óraadói struktúra kialakítását, tehát ennek nagy része vissza is megy."

Ha megszűnnének a költégtérítéses képzések, nehéz helyzetbe kerülne az intézmény. Az óraadó tanárok számát radikálisan csökkenteni kellene, és az oktatóknak plusz munkát kellene vállalniuk, de a maximum óraszámot is előírja a törvény. Ezen kívül csökkenteni kellene a működésre fordított költségeket is.

A Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központjában a levelezős hallgatók egyharmada költségtérítéses képzésben vesz részt. Mindannyian piacképes szakmával hagyják majd el az intézményt.

Dr. Lakner László főiskolai docens, képzési igazgató, PTE
"Szülésznők, ápolók, szociális munkások, mentőtisztek, kisgyermek nevelők és gondozók. Ez a költség ugyan a költségvetésünkben nem nagy hányadot képvisel, de azért ha ez a képzés megszűnne, akkor az intézmény léte is veszélyben forogna."

Többségük azért tanul, hogy magasabb szinten tudja végezni a munkáját, magasabb pozícióba kerülhessen. Az igazgató szerint más intézményeken lehetnek olyan szakok, melyek oktatására a mai munkaerőpiacon nincs szükség, szerinte ezeket a képzéseket kellene korlátozni.