Hírek

Munkaerőhiány - Elvándoroltak a pincérek, szakácsok a vendéglátásból

2021. október 19., 15:29

Néhány éven belül a felére eshet vissza a vendéglők száma többek között a magas járulékok, a digitális adatszolgáltatási kötelezettség és más szigorodó szabályok miatt. A koronavírus hatásait, a hosszú bezárást sem tudták még kiheverni, és jelentős gond a munkaerőhiány is a szektorban. Egykor előny volt Ausztria közelsége, mára ez hátránnyá vált – állítja a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke. Szeptembertől pedig egy új szabály is nehezítette a helyzetet, de azt másfél hónap múlva visszavonták.

 

Munkaerőhiány - Elvándoroltak a pincérek, szakácsok a vendéglátásból

"Sajnos teát nem tudunk adni, a törvény értelmében jelenleg, illetve semmilyen meleg italt."

Október közepéig ezt a választ kapta az a vendég ebben a szombathelyi presszóban, aki akár csak egy teát, vagy forró csokit szeretett volna. Szeptembertől ugyanis egy jogszabály szakács végzettséghez kötötte a meleg ételek és italok készítését is. A szakma felháborodása miatt a rendeletet már módosították, de ezen kívül is sok problémával küzd az ágazat.

„A 200 ezres minimálbérrel semmi gondunk nincsen, csak nagyon magas a járulékkötelezettség utána.”

Ausztria közelsége korábban sok vendéget hozott a vasi vendéglátóhelyekre, most inkább elszippantja a munkaerőt. A magyar munkaadók nem tudnak versenyezni a külföldi fizetésekkel. De gond például a napi online készletjelentés bevezetése is. Az idősödő szakmának problémát jelenthet a digitalizáció.

Völler László – elnök, Vasi Vendéglősök Klubja
„Magamat is beleértem: a régi vendéglátósok kezdenek kiöregedni, nyugdíjba vonulni, és nincs utánpótlás. Ebből az fog következni, hogy ez a sok szigorú rendelet, a szigorítás, az NTAK-ba való bejelentkezés, hogy egyre több vendéglő már bezárt és egyre több be fog zárni. Magyarul mondva, kb. a felére fogunk visszaesni.”

A vendéglátást másfél éve az ág is húzza, mondja a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke. Üzletük már egy ideje csökkentett nyitva tartással üzemel. A koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünet következtében megindult az elvándorlás a szektorból, így komoly problémát okoz a munkaerőhiány.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Nem a covid-okozta bevételkiesés a legnagyobb probléma, hanem a dolgozók megtartása, a munkaerő megtartása. Akik a turizmus-vendéglátásban a jövőjüket bizonytalannak érzik, és az elmúlt másfél év sajnos erre őket feljogosítják, hogy így gondolják. Nagy számban áramlottak más ipari szolgáltató szektorokba. Ennek a következménye pedig az, hogy az eddig is meglévő munkaerőhiány a turizmus-vendéglátásban most már katasztrofális, tarthatatlan állapotokat öltött.”

Az ágazatban dolgozók más, kiszámíthatóbb szektorok felé vették az irányt. Például gyárakban vállaltak munkát, ott ugyanis még a több műszak is kevésbé megterhelő, mint az állandó hétvégézés, vagy egy-egy lakodalom vendégeinek akár reggelig tartó kiszolgálása.