Hírek

Munkavállalás Ausztriában

2010. október 15., 15:55
A szakképzés volt a fő témája annak a kétnapos országos konferenciának, amelyet a Vasi TISZK szervezett. A Burgenlandi Gazdasági Kamara szakembere az osztrák szakképzési rendszert mutatta be, amely alapvetően a kisvállalkozások szakmai tudására alapozza a kinti szakemberképzést.
Munkavállalás Ausztriában

A szakképző központ vezetője szerint az ország szakképzési hiányosságai leginkább akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor újraéled a gazdaság és növekszik a multicégek munkaerőigénye. Jövő májustól pedig a munkaerőpiaci liberalizáció miatt Ausztriába áramolhat az itthon képzett jó szakemberek java. Ács Zoltán szerint a megoldás a döntéshozók, a gazdasági kamarák, és a képzőhelyek összehangolt munkájában rejlik, hogy például érdemes legyen itthon maradniuk a szakembereknek.

Dr. Ács Zoltán - igazgató, Vasi TISZK
Miután régóta tudjuk a diagnózist, hogy mitől beteg a szakképzésünk, végre most már fogjunk össze, de csak úgy hogy világos, egyértelmű törvények mutatják, hogy merre menjünk és hosszú éveken át!

Csupán 1 600 cég foglalkoztat öt főnél több szakképzett munkaerőt Ausztriában. A bázist a lakosság igényeihez alkalmazkodó kisvállalkozások alkotják. A képzési rendszer lényege éppen ezért, hogy a vállalkozók oktatják a szakembereket a piaci igényeknek megfelelően.

Dr Singrid Pattinger - referens, Burgenlandi Gazdasági Kamara
"A szakképzés jelenlegi rendszere jól bevált módon működik. A cégek tudják legjobban, mire van szükségük. A gyakorlati képzés éppen ezért náluk zajlik."

Az osztrák munkaügyi központ is segíti a szakképzést, de csak azoknak az oktatását finanszírozza, akik képességeik miatt nem tudnak a vállalkozóknál tanulni. Az alkalmasságról egyébként 3 hónapon belül dönthetnek azok a vállalkozók, akik a szakképzési piramis csúcsán mestervizsga képesítéssel rendelkezve, részben a kamaráktól kapott képzési hozzájárulásból finanszírozzák a tanulók oktatását. - hangzott el a Vasi TISZK konferenciáján.