Hírek

Népművészeti bemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket Szombathelyen és Gencsapátiban

2023. szeptember 15., 20:07

Népművészeti bemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket Szombathelyen és Gencsapátiban a Vas Vármegyei Értéknapok szervezői pénteken és szombaton. A kétnapos rendezvény első napján a Vármegyeháza Dísztermében a helyi értékek fontosságáról tartottak konferenciát.

Népművészeti bemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket Szombathelyen és Gencsapátiban

A “Közös jövőnk Vas vármegye” program keretében, egy európai uniós pályázatnak köszönhetően a Vas Vármegyei Önkormányzat számtalan programot, közösségfejlesztési akciót szervez. A különféle, hagyományokon alapuló kulturális rendezvényeken túl az olyan események is segítik ezeket a törekvéseket, mint a megyeházán tartott konferencia. V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos az Értéknapok fővédnökeként mondott nyitóbeszédében a közös tudásbővítés jegyében folytatott tapasztalatcsere fontosságára hívta fel a figyelmet. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke megköszönte a Vas Vármegyei Értéktár Bizottságnak a helyi értékek szolgálatában végzett munkáját. Ezután oklevelet adtak át a Győrvári Általános Iskola Kurucok Gyöngyei fantázianevű csapatának, akik megnyerték a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő országos döntőjét. Az előadások sorát Balázsy Péter, a Kőszeghegyaljáért Egyesület elnöke kezdte: ismertette, milyen képzéseket, fejlesztéseket indítványoztak a térségben, a helyi igényekre alapozva.

Balázsy Péter - vármegyei jegyző, elnök, Kőszeghegyaljáért Egyesület

“A munka eredményének köszönhetően több olyan program létrejött a Hegyalján, amely nem csak az ott élő emberek számára jelent értéket, hanem a megye, az ország lakosságának az érdeklődésére is számot tart. Néhány héttel ezelőtt volt az Asztalkő Fesztivál, de egyébként számos olyan helyi léptékű érdekesség van, amiről én azt gondolom, hogy az érdeklődők számára is látványos, érdekes tud lenni.”

Pusztay János nyelvészprofesszor a vasi nyelvjárás jelentőségéről tartott előadást. A helyi dialektust olyan értéknek nevezte, amelyet ápolni, őrizni érdemes.

Pusztay János - professzor emeritus, Eötvös Loránd Tudományegyetem

“Abból indulok ki, hogy a nyelvjárások, és a nyelv maga is identitásképző elem, tehát kifejezi az adott régióhoz való kötődést, köznyelv esetében pedig egy országhoz való kötődést, és kapcsolódik rengeteg helyi, illetve más országos hagyományhoz.

A konferencia többi előadása is mind kapcsolódott a helyi hagyományokhoz, értékekhez, például a népi kézműves örökségről, az őrségi fazekasságról és a Velemi Stúdióról is hallhattak az érdeklődők.