Hírek

Pogánytánc premier a Weöres Sándor Színházban

2020. augusztus 28., 15:11

Az előadás a harmincas évek Írországába hívja a nézőket. A szegény falusi család történetét öt nővér tragédiáján keresztül ismerhetjük meg. Az ír szerző drámáját Valló Péter rendezésében láthatja a közönség.

Pogánytánc premier a Weöres Sándor Színházban

A darab valódi jutalomjáték a színésznőknek, hiszen egyszerre öt női főszerepe is van. A Pogánytánc a Mundy család drámákkal, traumákkal terhelt története, amely a harmincas évek elején játszódik, amikor egy eldugott falucskában egyetlen szórakozás a rádiózás. Munka és megélhetés alig akad, a bezártság, a hiábavalóság pedig felőrli a szereplők életét. A szegény Mundy lányok, akár Csehov hősei, egy jobb világba vágynak.

Valló Péter - rendező
Ezek nagyon szép szerepek, azt gondolom, nagyon nagy segítség lehetett az amúgy is remek írónak, hogy ez az ő saját családja, tehát itt ez egy olyan közvetlen és érzékelhető saját élményanyag, ami egyszerűen nem válik Csehov-imitációvá, hanem egy nagyon személyes, nagyon szuverén valamivé válik. 43,13

Brian Friel ismeri az emberi lélek legmélyebb titkait. Finom érzékenységgel mutatja meg a testvérek elkeseredett harcát a továbbélésért. A darab rákérdez arra is, vajon egy benszülöttek közt szolgáló pap elfogadhatja-e a pogány szertartásokat, egy anya megbocsájthat-e gyermeke apjának, ha az hazudik neki, és össze lehet-e tartani egy családot akkor is, ha már minden veszni látszik.

Nagy Cili – színész
Ez a nő megpróbálja puszta kézzel megállítani a vonatot, hogy megmentse a családot. Ez egy olyan kétségbeesett próbálkozás, aminek valójában nincs értelme, mert elgázolja őket ez a gyorsvonat. 45,57

Az előadás narrátora az egyik Mundy lány fia, Michael, akit Kálmánchelyi Zoltán alakít, Jack nagybácsi szerepében pedig Szerémi Zoltánt láthatjuk. Az apát Lábodi Ádám játssza. A színész úgy véli, Gary figurája összetett, igazi kihívás.

Lábodi Ádám – színész
Szerepálmom az nincs, jó esetben az embert megtalálja, de ha lenne és nem kapom meg, akkor szomorkodjam életem végéig, talán még ez is lehet az, amit most csinálunk, mert baromi jó munka volt. 57,55

A legidősebb Mundy lány, Kate szerepében Nagy Cilit láthatja a közönség. Meggie-t Alberti Zsófi, Agnest Dunai Júlia, Rosie-t Nagy-Bakonyi Boglárka, Christ pedig a frissdiplomás Herman Flóra formálja meg a színpadon.