Hírek

Súlyos témák a diákszínházi napok programjában

2019. november 05., 12:53

Kamaszdilemmák, manipuláció, kiszolgáltatottság - súlyos témák jelennek meg az idei diákszínházi napok programjában, amit a Reményik-iskola és a Weöres Sándor Színház közösen szervez. Három társulat a hagyományostól eltérő, interaktív formában szól az általános és középiskolásokhoz.

Súlyos témák a diákszínházi napok programjában

"Van egy város, ahol élek, ahány testvér, annyi lélek."

Ki vagyok én? Merre tartok? - ezekre a kérdésekre keresi a választ a Reményik Suliszínház Kamaszok című életjátéka, amivel hétfőn elkezdődött a háromnapos diákszínház programja. A társulat tagjai élő zenével, nyelvi leleménnyel, improvizálva beszélnek kortársaiknak a kamaszkor viszontagságairól.

Csizma Blanka - tag, Reményik Suliszínház
"Önkeresés, hogy nem találja a helyét a világban egy kamasz mostanában, problémák, anya-lánya viszonyt, tanár-diák konfliktus, és hasonlók."

Kovács Pál - tag, Reményik Suliszínház
"Az én szerepem az volt, hogy megmutassam, milyen nehéz dolga lehet egy kamasznak, hogyan hathat az iskolai vagy azon kívüli történés az ő tanulására, koncentrációjára, hogy ez milyen fontos, hogy észrevegyük."

"Nem igazán voltak barátaim, nem voltam osztálykirándulásokon."

Karvezető szakos hallgatók és Liszt-díjas tanárnőjük furcsa viszonyáról szól a budapesti Trainingspot Társulat színházi nevelési előadása, amelyben a közönség is aktív szerepet kap, kórusként. A produkció alapötletét az adta, hogy az énekléssel kapcsolatban mindenkinek van valamilyen rossz élménye, gátlása.

Jobbágy Kata - szereplő, Trainingspot Társulat, Budapest
"Azon gondolkodtunk, hogy ezt a gátat ki lehet-e tolni úgy, hogy egy idő után ez egy eszközük legyen az előadásban. Ez volt az egyik cél. A másik pedig, hogy a tanári manipulációról és túlkapásokról gondolkodjunk egy kicsit közösen."

Harmadik alkalommal rendezték meg a diákszínházi napokat Rólad-neked-veled! címmel. A szervezők az általános és középiskolásokat kívánják megszólítani, és színházbaráttá tenni.

Németh Gyöngyi - szervező, drámapedagógus, Reményik-iskola
"Az a tapasztalatom, hogy óriási élményekkel, és feltöltött lelkiállapottal jönnek ki, utána sokat beszélnek róla, és mindig mondják, milyen jó volt, és lesz-e még. Ettől mi nagyon boldogok vagyunk. Most hat előadás van, háromszor kettő, és mind telt házzal megy, ez külön öröm nekem."

Szerdán a celldömölki Soltis Lajos Színház rendhagyó Jancsi és Juliska feldolgozást ad elő a 6-12 éves korosztálynak.