MNB
MNB - 2

Hírek

Tavaly szeptembertől átalakult a szakképzés struktúrája

2021. február 08., 13:54

A diákok ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában tanulhatnak szakmát. Ezeket a szintén új szakmajegyzékből választhatják ki. Az új rendszerben gyakorlatorientált az oktatás, minden tanuló ösztöndíjat kap és nagyobb az átjárhatóság.

 

Tavaly szeptembertől átalakult a szakképzés struktúrája

Virág és Erika cukrásznak készül. Szeptembertől járnak a 3 éves szakképző iskolába, az egykori Orlayba.

Kovács Virág -9. évfolyamos tanuló, VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum
A cukrászati szakma mellett van vendéglátás is, mellette pincér, turisztika, szakács, terítünk is, de talán jövőre el fogunk kezdeni komolyabban cukrászkodni.

A szakképzés legfőbb újdonsága, hogy beiratkozáskor elég ágazatot választani, így a diák később is eldöntheti, hogy ezen belül melyik konkrét szakma érdekli.

Sárayné Süle Gabriella - szakmai igazgatóhelyettes, VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum
Most az ágazati alapoktatásban az első évben minden szakmát tanuló mindegyik részszakmát vagy szakmafajtát megismeri, tehát a pincér is bemegy a konyhára, megtanul néhány alapételt sütni, illetve néhány alapsüteményt elkészíteni, ugyanúgy a szakács is megtanul teríteni és a cukrász is megismerkedik Vas megye turizmusával, Vas megye turisztikai értékeivel.

Az ágazati alapok elsajátítása a 3 éves szakképző iskolában 1 évig tart, míg az 5 éves technikumban 2 évig. Ez a szisztéma nemcsak az egyes szakmák, de a két iskolatípus között is biztosítja az átjárhatóságot. A technikumban a szakirányú oktatás a 11. évfolyamon kezdődik.  12.-ben érettségi tesznek a diákok, de csak 3 tantárgyból: matematikából, magyarból és történelemből. Az utolsó évre már csak a nyelvi érettségi marad, 5. tárgyat nem kell választani, mert a szakmai vizsga is beszámít az érettségi tárgyak közé.

Kovács Péter - igazgató, VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum
13. évfolyamban már csak nyelvet tanulnak nagyon magas óraszámban, ez később a nyelvvizsgához nagy segítséget fog jelenteni, illetve teljes egészében a szakképzésre koncentrálnak, 13. év végén szakmai vizsgát tesznek és a szakmai vizsga a nyelvi érettségi mellé egy emelt szintű érettséginek fog megfelelni.

Mindez nyelvvizsgával párosulva jó esélyt jelent az egyetemi továbbtanuláshoz. A szakképzés vonzerejét az ösztöndíj is növeli.

Szükösdi Erika - 9. évfolyamos tanuló, VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum
Elég jól kapjuk a havi ösztöndíjat, 16.100 forintot kapunk, jövőre már megyünk dolgozni, duális képzésben leszünk és ott még jobban fogunk kapni, többet.

A szakképző iskolákban a 16, a technikumokban pedig 8 ezer forint a havi ösztöndíj az ágazati oktatás idejére. Utána, a duális képzésben ez az összeg legalább 96 ezer forintra nő. Az új szakmajegyzék szerinti oktatás és az ezzel járó többletfeladatok mellé magasabb bért is kapnak az oktatók szeptembertől.

Rettegi Attila - főigazgató, Vas Megyei Szakképzési Centrum
A tavalyi évben jelentős béremelésre került sor az oktatók körében, és azt mondhatom, úgy ítélem meg így félév után, hogy a kereseti lehetőségek a szakképzésben az oktatók számára jobbak, mint a köznevelés más ágazataiban.

Az iskolák úgy tapasztalják, a képzés megújítása óta megnőtt a fiatalok érdeklődése a szakmatanulás iránt, és számos területen további létszámbővülésre számítanak.