Hírek

Tejfeldolgozó, hibrid autógyártás

2010. október 21., 15:01
Szombathelyről, Győrből és Zalaegerszegről érkeztek vendégek arra a szakmai kirándulásra, amelyet az Inno-Tér program keretében szerveztek szerdán. Az újságírók egy újonnan épült tejfeldolgozót és egy saját fejlesztésű járműveket tervező vállalkozást látogattak meg az Őrségben.
Tejfeldolgozó, hibrid autógyártás

Hivessy Géza az általa tervezett és épített hibrid autót mutatja az érdeklődőknek. A mérnök családjával Szombathelyen él, de vállalkozását Őriszentpéteren működteti. Azt mondja, autót és egy elektromos robogót tervezett munkatársaival, mindkettő  teljes egészében saját fejlesztés. Céljuk az hogy a sorozatgyártást mihamarabb elkezdhessék-ha lehet, akkor Magyarországon.

Hivessy Géza - ügyvezető igazgató, Antro Nonprofit Kft.
"Mindenképpen kell befektető, mert a saját forrásaink elfogytak. Szerencse hogy 2008-ban a robogó projekthez csatlakozott egy üzleti angyal, aki látott a papírokból fantáziát abban hogy ez egy jó termék."

A projekthez a város is hozzájárul. Az őriszentpéteri önkormányzat segítségével a cég kedvezményesen tudott telephelyet vásárolni, az elektromos robogót pedig a tervek szerint az egykori cipőgyár épületében fogják gyártani. Évi 15 ezer darab készülhet itt a járműből, ehhez pedig helyi munkaerőt szeretnének alkalmazni.

Őr Zoltán - polgármester, Őriszentpéter
"Egy településvezető szeme abban a pillanatban elkezd csillogni, mikor meghallja hogy 90 munkahely létesülhet itt őriszentpéteren. Az hogy esetleg néhány évet erre várni kell, ez bele kell hogy férjen."

Szintén saját fejlesztésű termékekkel szeretne piacra törni az a tejipari vállalkozás, amely nemrég kezdte meg működését Szalafőn. A tulajdonos önerőből hozta létre a kisvállalkozást, amely a régió 45 üzletébe szállít termékeket, Lentitől Szombathelyig, de tárgyalnak szlovén partnerekkel is. Az üzemben tízen dolgoznak, többségük korábban  munkanélküli volt. Mindannyian környékbeliek, Őriszentpéterről is Szalafőről járnak be dolgozni.

Móricz Sándor - ügyvezető igazgató, Inno-Food Kft.
"Ez számunkra is nagyon jó. Rugalmasan tudjuk kezelni a bejárásokat, csökkennek az ezzel kapcsolatos problémák. A falu életében is fontosak vagyunk: úgy érzik, ez az üzem a sajátjuk."

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara két éve működik közre partnerként a régió innovációs programjában. Az Inno-Tér projekt keretében a térség kis- és középvállalkozásainak versenyképességét szeretnék növelni.

Csiszár István - gazdaságfejlesztési vezető, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
"Bizakodunk abban hogy egyre jobb feltételek lesznek. Gondolok arra hogy a pályázati lehetőségek inkább bővülnek, mint szűkülnek. Lesznek források hogy az innovatív ötleteiket megvalósítsák."

A szakemberek szerint a stabil anyagi háttér önmagában még nem elég a vállalkozások sikeréhez. Ehhez egyedi ötlet és ennek sikeres megvalósítása kell. Csak így lehet kitörni Magyarországról az uniós piacra.