Hírek

Téli egyetem Kőszegen

2019. február 14., 14:29

Első alkalommal rendez téli egyetemet a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. A négynapos “Társadalmi átalakulás menedzsment” kurzuson a kulturális örökség és a fenntarthatóság témájában tartanak előadásokat.

Téli egyetem Kőszegen

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Pannon Egyetem közreműködésével szervezte a nemzetközi tanácskozást, amelyre 16 országból érkeztek résztvevők. A rendezvény egyik célja, hogy bemutassa az intézet Kreatív város – fenntartható vidék programját, amelyet 7 évvel ezelőtt dolgoztak ki Kőszeg-Szombathely térségének fejlesztésére, a fenntarthatóság és a vidéki városok vonzerejének növekedése érdekében.

Miszlivetz Ferenc főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg
Ezt a bizonyos fantasztikus kulturális örökséget, ami adva van, és aminek egy része nincs kibányászva, nincs menedzselve a jelentősebb része, azt próbáljuk meg fölhozni, ahol van, onnan, és egy olyan helyzetbe hozni magunkat, hogy ezzel vonzóbbá tegyük ezt a régiót. 16:43

Az előadások globális problémákkal is foglalkoznak. Szó esik például az Európából Afrikába való önkéntes visszatérés lehetőségeiről, a Közép-Európából való kivándorlásról és a migráció európai kultúrára gyakorolt hatásáról is. A témákat a fenntarthatósággal összefüggésben elemzik a szakértők.

Réthelyi Miklós elnök, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
A fenntarthatóságnál kell egy leltárt csinálnunk, Meg kell fogalmaznunk, hogy mi az érték a mostani életünkben, több száz év múltjából vagy tegnapelőttről, tehát itt nem arról van szó, hogy valami öreg vagy friss, tehát azért jó, mert öreg vagy friss... ezek egymásra épültek. 09:46

A Magyarországon kívül Indiából, Kínából, Amerikából, Ukrajnából és a világ más pontjairól érkezett hallgatók maguk közül is választanak előadókat, akik megosztják egymással tudásukat. Az intézet ugyanis fontosnak tartja a kultúrák közötti párbeszédet, a globális problémák mélyebb összefüggéseinek megértését. A résztvevők emellett megismerkednek Kőszeg jellegzetes épületeivel és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel.